Jednání o nové vládě, korupční aféra ve fotbale a MFF Karlovy Vary

10. červenec 2004
Týden v tahu

Policie vyšetřuje další týmy kvůli korupci už nejen v nejvyšších českých fotbalových soutěžích. Stanislav Gross pokračoval v jednáních o nové vládě - pomohl mu i příchod nového poslance, díky kterému Poslanecký klub Unie svobody může fungovat dál. V Karlových Varech skončil 39. Mezinárodní filmový festival.

Přehled příspěvků

Úřadující předseda ČSSD jednal s dalšími politiky o podobě možné příští vlády. Původně unionistický poslanec Marián Bielesz se v tomto týdnu vzdal mandátu. Na jeho místo přišel Zdeněk Kořistka a poslanecký klub Unie svobody může fungovat dál. Rozhovor se Zdeňkem Kořistkou přineseme asi za 20 minut.

Korupční aféra v českém fotbale ani zdaleka nekončí. V Duelu Týdne v tahu si budou vyměňovat názory předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu Alexandr Károlyi a redaktor Hospodářských novin Radek Kedroň. Uslyšíte za chvíli.

Karlovy Vary hostily další ročník Mezinárodního filmového festivalu. Poetické ohlédnutí za festivalovým děním přinese v Týdnu v tahu František Lutonský.

Duel

Jan Pokorný: Do rozhlasu přišli Alexandr Károlyi, předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu, dobrý den.

Host (Alexandr Károlyi): Dobrý den.

Jan Pokorný: A redaktor Radek Kedroň z Hospodářských novin, který se korupční aférou v českém fotbale dlouhodobě zabývá. Vítejte.

Host (Radek Kedroň): Dobrý den.

Jan Pokorný: Radku, váš list přinesl tento týden informaci, že se uplácí i v mládežnickém fotbale. Co konkrétně jste zjistili?

Host (Radek Kedroň): No, zjistili jsme, že druholigový klub Vítkovice uplácel za zápas dorostenců 5 tisíc korun, no. Tam je asi nutné říci, že vlastně se posouváme z té první ligy někam dolů a my jsme přesvědčeni, že už nejde o chyby jednotlivců, ale o systém.

Jan Pokorný: Když, jak říkal Radek Kedroň, se ta aféra posouvá z té nejvyšší soutěže do těch soutěží nižších, je to horší, než jste si myslel, pane doktore Károlyi?

Host (Alexandr Károlyi): Asi se to nedá říct jednou větou, nějak zjednodušeně, ale kdybych měl odpovědět velmi stručně, tak rozhodně ano, protože i ty informace, které přinesly Hospodářské noviny, anebo které máme zatím k dispozici, tak skutečně naznačují, pokud samozřejmě budou dotaženy i na úrovni policie a budou prokázány, že by se mohlo jednat o systém.

Jan Pokorný: Těch pět tisíc ve Vítkovicích je možná už dostatečně prokazatelných, jakkoliv to ještě neprošlo soudem?

Host (Alexandr Károlyi): My zatím nebo já bych měl říct, aby ta debata měla, bych řekl, i z mé strany nějakou odrazovou čáru, že na základě naší dohody Českomoravského fotbalového svazu a konkrétně i mé osoby, v závěru příštího týdne mám setkání, další pravidelné setkání s orgány policie, kde by policie nám mohla na základě samozřejmě příslušných zmocnění a podobně předat podklady v těch případech, kde dojde k obvinění, kde dojde ke konkrétnímu trestnímu stíhání a samozřejmě musí se tak stát na základě souhlasu státního zástupce. Noviny si můžou dovolit, bych řekl, se vyjadřovat zatím takto obecně i konkrétně z hlediska těch důkazů, musíme si počkat na závěry policie, ty informace jsou zatím tedy neoficiální.

Jan Pokorný: A pane doktore Károlyi, co s těmi podklady děláte, když je potom dostanete do rukou a jsou odůvodněné, věrohodné.

Host (Alexandr Károlyi): No tak...

Jan Pokorný: K čemu vám slouží.

Host (Alexandr Károlyi): Já jsem rád, že mi tuto otázku pokládáte, protože i rozhodnutím v kauze Synot a v těch jednotlivých případech, u rozhodčích nebo manažerů, obvinění policie, rozhodnutí státního zástupce o stížnostech proti těmto obviněním, texty odposlechů a samotné disciplinární řízení jsou vlastně základním a rozhodujícím podkladem pro to, aby mohlo být disciplinární řízení uzavřeno. To znamená, že my s tím pracujeme na úrovni disciplinární komise, na základě toho jednotlivé případy posuzujeme a trestáme.

Jan Pokorný: Kdybyste se teď na činnost Českomoravského fotbalového svazu nedíval jako novinář, který se tou kauzou zabývá, ale jako řekněme fotbalový fanoušek, jste spokojen?

Host (Radek Kedroň): Já jsem velmi nespokojen, i když teda fotbalový fanoušek nejsem. Já jsem přesvědčen o tom, že svaz dlouho zaujímal pozici mrtvého brouka, dlouho váhal, jak s tím naložit. Ostatně podle mého i ty současné tresty nebo tresty, které padly v minulých dnech, tak jsou směšné. Podle mého, v okamžiku, kdy 10 fotbalových klubů, je tam podezření, že uplácelo, je zpochybněna celá liga a tak by se s tím mělo taky zacházet.

Jan Pokorný: Tím důvodem, proč Synot nebyl vyloučen z ligy, na což evidentně Radek Kedroň naráží, bylo i to, pane doktore, že kdyby se četná podezření prokázala, tak by to byla pro nejvyšší soutěž pohroma?

Host (Alexandr Károlyi): Já bych nejdřív reagoval na pana Kedroně, protože zásadně s jeho vyjádřením nesouhlasím. To je orgán, který má stejnou kvalitu, jako kdybych já řekl, že jeho novinářská práce je špatná, že ji nerozumí a dělá ji špatně, přitom k tomu nemám žádný podklady, žádný informace a žádný materiály, jak já jsem řekl, my jsme rozhodovali na základě závěrů policie, státního zástupce, disciplinárního řízení, texty odposlechů a na základě disciplinárního řízení, kde jsme měli možnost vyslechnout jednotlivé aktéry, a proto jsme rozhodli. Že bysme váhali, to teda snad nemyslí pan Kedroň ani vážně, protože během dvou měsíců, kdy jsou lhůty proti podání o stížnosti, proti obvinění policie, rozhodnutí státního zástupce, jednotlivci na dovolených, jednotlivci, žijící v zahraničí, právo se omluvit, tak dvouměsíční bych řekl termín, ve kterém jsme celou kauzu uzavřeli, tak je rekordně krátká doba. Policie bude uzavírat ještě nějakou dobu, státní zástupce a soud možno za rok, za dva, až za dva a půl roku, to znamená, že jako já nevím, kde kdokoliv bere právo hodnotit odbornou činnost, když si dovolím tvrdit, že ji vůbec nerozumí.

Host (Radek Kedroň): Dobře, tak já bych taky předložil pár argumentů, na rozdíl tady od toho prohlášení. My kdykoliv jsme něco napsali, tak první reakce svazu byla ta, že jste to zpochybňovali, že jde o komplot, o mediální spekulaci. Nicméně zpravidla vždy se, a to musíte potvrdit, ukázalo, že jsme měli dobré informace. Naposledy ve středu pan Obst se do nás navážel, že neví, kde bereme texty odposlechů a podobně. Přitom vy sám jste do nich mohl nahlédnout a vy dobře víte, že z toho vyplývá, že ta situace je velmi tristní.

Jan Pokorný: Nicméně, možná byste, Radku, měl vysvětlit, čím chcete podpořit to tvrzení, že svaz zaujal od začátku pozici mrtvého brouka.

Host (Radek Kedroň): Jo, to bych, já tady mám několik článků, které se v té době, vlastně hned na počátku objevily. Ty vyjádření, nemyslím přímo tady pana doktora Károlyiho, předseda Obst zpočátku zpochybňoval a teprve, až v okamžiku, kdy se začaly valit ty další obvinění a svaz, jakožto poškozený, mohl nahlédnout do spisu, tak začal svůj názor měnit. To jsem měl na mysli.

Jan Pokorný: Pane doktore.

Host (Alexandr Károlyi): Já bych na to reagoval, ještě jednou bych řekl, co se týče, je potřeba diferencovat, to jsem rád, že to pan Kedroň řekl, protože od samého začátku, pokud se jednalo o moje osobní vyjádření, tak disciplinární komise a já osobně jsme se k tomu postavili velmi aktivně, okamžitě jsme spolupracovali s policií, okamžitě jsme tu kauzu projednávali. Jenom jednou týdně jsem minimálně v Brně, je potřeba si uvědomit, že já nejsem profesionální předseda, předseda disciplinární komise není honorovaná funkce a vedle svého zaměstnání tomu tedy věnuju, bych řekl, víc času pomalu, než svý vlastní práci. To znamená, a i mediálně, pokud by pan Kedroň tady mi ukázal jediné moje vyjádření, kde bych celou věc zpochybňoval nebo nějakým způsobem zlehčoval, tak se mu tady jsem ochoten omluvit, ale to nemůže najít, protože tak se z mé strany rozhodně nestalo. A ještě chci říct...

Jan Pokorný: Pardon, ale Radek Kedroň mluvil o celém vedení Českomoravského fotbalového svazu, vy řekněme jste jedním z mála, který i přijde do médií na debatu na tohle kontroverzní téma, na rozdíl od vašich kolegů. Čím to je?

Host (Alexandr Károlyi): Já nemohu mluvit za své kolegy, za své spolupracovníky. To by bylo velmi, jako bych řekl, zavádějící a neobjektivní, musíte se jich skutečně zeptat, ale pochopitelně jako si myslím, že ta kompetence v tomto případě, co se týče, bych řekl, toho disciplinárního řízení je dána disciplinární komisí, jeho předsedovi, tak já, z hlediska tohoto postavení, považuju za důležité se podobných jednání a debat zúčastnit.

Jan Pokorný: Dobře, vyříkali jste si tedy navzájem svá tvrzení...

Host (Radek Kedroň): Já myslím, že jo, ale já jsem tam naznačil ještě jednu věc. Jestli by bylo možné říci něco k těm trestům, protože mě zarazily a proto jsem použil docela silné slovo směšné a řeknu hned několik argumentů. Synot dostal půlmilionovou pokutu, přitom už z těch případů, které se objevily na světle, tak je jasné, že ty úplatky byly mnohem vyšší, tak jako mám pocit, že je to, jak je to může bolet, takový trest. Rozhodčí dostali padesátitisícové pokuty, přitom na těch úplatcích si zřejmě vydělali mnohem více.

Jan Pokorný: To znamená, jejich žargonem řečeno padesát kapříků.

Host (Alexandr Károlyi): Já na to budu reagovat. Je to rovněž otázka, která byla diskutovaná v minulých dnech. Prosím vás pěkně, co se týče Synotu, podle disciplinárního řádu je nejvyšší možný trest udělit pokutu ve výši půl milionu korun a odečíst tři až dvanáct bodů. Synot dostal tedy trest půl milionu korun, odečte se mu 12 bodů v novém soutěžním ročníku. V disciplinárním řádu jednoznačně uvedeno a taky se s tím tak pracuje, nejen u nás, ale i v zahraničí. Případně vyloučením, v tom případně vyloučení je skutečně zcela výjimečný trest, v trestním právu bych to srovnal s výjimečnými tresty, který jsou například, neříkám, je to srovnatelné, ale výjimečný trest je například doživotní trest, takže ve fotbale jako, co se týče klubu, je výjimečným trestem třeba vyloučení. Takže to je jedna věc. Co se týče trestu, finančních trestů pro rozhodčí, rozhodčí především nebo chtěl bych ještě zdůraznit, z deseti jednotlivců v kauze Synot 8 dostalo nejvyšší možné tresty, to znamená 24 měsíců zákaz výkonu funkce rozhodčího i dalších funkcí, což je nejvyšší trest, který je možné uložit jednotlivci v českomoravském fotbale, k tomu padesátitisícová pokuta, která je nejvyšší, kterou můžeme uložit za činnost, která není v rámci ČMFS vykonávaná v rámci pracovní smlouvy, to znamená, že je to zcela legitimní. Co se týče těch 24 měsíců, chci jenom říct, že dva roky, prosím vás, je horní hranice, dokonce podmíněně nebo peněžitý trest za podplácení v trestním řádu. To znamená, že my nejsme, nějak nevybočujeme, my, my, rozhodčí dva roky nemůže, nemůže vykonávat funkci rozhodčího a pro ně ten trest, bych řekl, společenský a z hlediska zařazení na listinu naší nebo mezinárodní a tak dále, je daleko tvrdším trestem, než se na první pohled zdá a potom ještě jedna věc. Ani v civilním, ani v trestním právu se pokuty nedávají podle toho, kolik je předpoklad, promiňte mi, zavírat, že někdo určitou částku, v určitém rozsahu ukradl, ale podle toho, co je uvedeno v příslušných normách.

Jan Pokorný: Přesvědčil vás pan doktor Károlyi?

Host (Radek Kedroň): Mě z toho vyplývá jedno, ten disciplinární řád je špatný a měl by se změnit.

Jan Pokorný: Přemýšlíte o tom?

Host (Alexandr Károlyi): Není důvod disciplinární řád měnit. Ten disciplinární řád, bych řekl, je jedním z nejstabilnějších a jedním z nejlepších v Evropě a znovu opakuji, nevím, proč by rozhodčí měl dostat vyšší trest, než dva roky, když u trestního senátu můžete maximálně dostat dva roky a to dokonce podmíněně, u nás za toto může rozhodčí dostat pouze nepodmíněně.

Host (Radek Kedroň): Protože o fotbalu se vlastně mluví jako o pračce špinavých peněz za uplácení léta, policie, já jsem teda velký kritik práce policie, ale myslím, že v tomhle případě by měl být svaz i vděčen za to, že poprvé vůbec přinesl velmi průkazné důkazy a já myslím, že svaz tímhle promrhal šanci, jak se prostě s tou korupcí vypořádat. Měly padnout podle mého exemplární tresty, takhle jenom říkáte, že dobře, za ty dva roky přijďte, budete zase pískat. A vy, pane doktore, protože jste četl ty odposlechy, dobře víte, jak ta korupce fungovala, jak ty úplatky, to, já myslím, že to mělo charakter téměř organizovaného zločinu.

Jan Pokorný: Pojďme k tomu, co už Radek Kedroň naznačil a teď, teď zdůraznil ještě jednou, že už se v tomhle dá mluvit, jakoby to byl systém v naší nejvyšší fotbalové soutěži, i v těch soutěžích nižších. Vy s tím souhlasíte?

Host (Alexandr Károlyi): Já bych řekl, že můžu se k tomuto seriózně vyjádřit a skutečně budu mít k dispozici materiály policie, z těch, týkající se teda klubů nebo jednotlivců těch, o kterých se momentálně píše nebo hovoří v médiích. Pak, pokud by se tato tvrzení sdělovacích prostředků potvrdila, pak by se do určité míry o systému dalo hovořit.

Jan Pokorný: Zkuste popsat, na jakém základě ten systém funguje, Radku.

Host (Radek Kedroň): No, stejně tak by to mohl popsat pan doktor, ale co mě tam zaujalo, to, jak velmi přesně byly rozděleny ty role. Někdo ten úplatek domluvil, byl tam další člověk, který ty úplatky rozvážel, z těch telefonních odposlechů bylo jasné, jak nebo vyplývalo to, že spousta lidí o tom vědělo, i když nepřímo a samozřejmě, já chápu, že policie nemůže usvědčit úplně všechny, přesto tam prostě byly indicie, že nešlo jenom o rozhodčí, že šlo i o delegáty a tak dále. To myslím, že neříkám žádnou nepravdu.

Host (Alexandr Károlyi): Já bych chtěl ještě, já bych ještě chtěl navázat na to, co říká pan redaktor, že my jsme v této fázi, co se týče kauzy, řekněme tomu Synot, jak těch jednotlivců, tak Synotu uzavřeli, ale v disciplinárním řádu je možné, pokud by nastaly nějaké nové skutečnosti a nové skutečnosti, které by souvisely s dalšími případně obviněními, tak kterékoli disciplinární řízení lze otevřít a samozřejmě i v tomto kontextu je vyřešit. To znamená, že to je potřeba říct, to neodeznělo i teď při tom rozhodnutí, že pokud to bude mít tento rozměr, který zatím tedy je nepřímo naznačen ve sdělovacích prostředcích, tak samozřejmě i ty další dopady související, můžou být, můžou být rozsáhlejší.

Jan Pokorný: A co udělá, kdyby to, dobře, připusťme hypotetičnost téhle úvahy, kdyby tomu tak bylo, co udělá Českomoravský fotbalový svaz?

Host (Alexandr Károlyi): No tak, Českomoravský fotbalový svaz pak bude samozřejmě na to reagovat, ale nemůžu já takhle nadčasově hovořit, protože skutečně z těch nových kauz...

Jan Pokorný: Reagovat na mantinelech platných regulí před...

Host (Alexandr Károlyi): Samozřejmě...

Jan Pokorný: ...bez jakékoliv úvahy o jejich změně.

Host (Alexandr Károlyi): Já bych ještě řekl, pane redaktore, ještě jednu věc na to, co říkal pan Kedroň. My rozhodujeme v disciplinárním řízení a jestliže v disciplinárním řízení dáme maximální tresty, tak tím samozřejmě paralelně vedle toho tito lidé mohou být pochopitelně potrestáni příslušnými soudy. To znamená, že oni opravdu, znovu opakuju, že žádný trest, víte, to je jako kdybychom řekli, že když někdo dostane trest smrti nebo doživotí, tak je to taková věc, že už nikdo se takhle závažně neproviní, takové tresty padají tam, kde je to možné a vidíte, pořád dochází k závažným trestným činům, to znamená, že trest nesmí být abychom tedy člověka vyřadili, člověk, i když je potrestán, má právo se do života vrátit, ale rozhodčí, v tomto případě jsou v takových kategoriích tři rozhodčí, které jsme potrestali, jsou rozhodčí UEFA, pánové Hlaváč, Krátký a Dvořáček a jenom pro vaši informaci, kdyby dostali s nadsázkou řečeno měsíc, tak okamžitě jsou škrtlí z listiny UEFY, takže ono ty dopady skutečně jsou a musím říct, že budou tam paralelně tresty, pokud k tomu dospěje státní zástupce, respektive ve finální části soud.

Host (Radek Kedroň): Já jenom takový, já myslím, že pak jsme museli dostat k těm paradoxům, jako že u soudu člověk, který navádí k úplatku, tak podle trestního řádu dostane menší trest, než ten, který to jakoby nakonec vykoná. Což je případ, že jo, pana Valenty, kterému hrozí rok podmíněně, zatímco jeho manažer Hastík, ten trest je tam mnohem vyšší, takže já jako mám pocit, že tohle srovnání kulhá z toho důvodu, že jako v České republice je řada paradoxů.

Jan Pokorný: Pojďme si zkusit závěrem odpovědět na následující otázku. Za měsíc začne další ročník naší nejvyšší fotbalové soutěže. Jak se ho podle vás dotkne tahle korupční aféra, pane doktore Károlyi.

Host (Alexandr Károlyi): Tak, řekl bych především se ho dotkne tím, že Synot nastupuje do této soutěže s mínus 12 body, to je první fakt, který do této chvíle je a pochopitelně, pokud zahájíme disciplinární řízení v těch dalších kauzách, o kterých jsme tady opakovaně hovořili, tak už určitě to nevrhne jednak dobré světlo na celý fotbal z hlediska, bych řekl, toho, že v průběhu ligové soutěže budeme vést disciplinární řízení eventuálně proti jednotlivcům nebo eventuálně i proti klubům, to je jedna věc. Na druhé straně to zase s panem Kedroněm musím souhlasit nebo i s vámi, prosím vás, osobně moje disciplinární komise, máme eminentní zájem, aby tyto věci byly dostatečně prošetřeny, aby byly objasněny, aby byly potrestány a já chci říct ještě panu Kedroňovi, že za uplynulých deset let jsme přibližně poskytli policii nebo jsme předali, jako Českomoravský fotbalový svaz, přibližně 20 podnětů, zda nedošlo k trestnému činu s cílem zahájit trestné stíhání určitých osob, všechny byly odloženy.

Jan Pokorný: Týkalo se uplácení.

Host (Alexandr Károlyi): Týkalo se všech možných podezření, i z uplácení například. Proto jako já souhlasím zase s panem Kedroněm v tom případě, že říká, že máme být policii vděční, no, to je policie ze zákona má, bych řekl, se o tyto věci starat a skutečně, poprvé je tomu tak. Ne, že by fotbal byl mrtvý brouk, tyto věci jsme jim předali, že i zdokumentovali, kdykoliv, v jakýkoliv další debatě, ale poprvé jsme, dostáváme podklady od policie. A já to vítám a jsem za to tedy samozřejmě za Českomoravský fotbal i za svou osobu policii vděčný.

Jan Pokorný: A jak se podle Radka Kedroně dotkne tahle aféra následujícího ročníku nejvyšší fotbalové soutěže?

Host (Radek Kedroň): Já se musím přiznat, že tomu nerozumím, protože nejsem fotbalový fanda, takže já píši hlavně o té kriminalitě, no. Já opravdu jsem v tomhle směru docela rázný, já mám pocit, jestliže ta fotbalová liga začne vlastně s tím, že 10 klubů je podezřelých z korupce, tak to prostě nic dobrého přinést nemůže, ale říkám, nemůžu to posoudit, protože zkrátka fotbalu nerozumím.

Jan Pokorný: Děkuju vám za návštěvu Radiožurnálu, hosty Duelu Týdne v tahu byli doktor Alexandr Károlyi, předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu a redaktor Hospodářských novin Radek Kedroň. Na shledanou.

Host (Radek Kedroň): Na shledanou.

Host (Alexandr Károlyi): Na shledanou.

Jan Pokorný: Za chvíli vám Radiožurnál nabídne krátké zprávy. Pak si zopakujeme, jak probíhala tento týden jednání o sestavení vlády. Během nich připomeňme, se unionista Marián Bielesz vzdal poslaneckého mandátu. Na jeho místo ve Sněmovně usedne Zdeněk Kořistka, který, jak sám říká, dovede respektovat rozhodnutí většiny. Rozhovor se Zdeňkem Kořistkou uslyšíte na Radiožurnálu za pár minut.

Odchod Mariána Bielesze a nástup Zdeňka Kořistky

Jan Pokorný: A česká politika v tomto týdnu. Úřadující předseda sociálních demokratů Stanislav Gross si po pověření, které dostal od prezidenta Václava Klause k jednání o vládě, vzal volno jenom na svátky. Hned po nich zahájil jednání s opozicí. Sice k žádné shodě nedospěl, ale osud k němu byl štědrý a už ve čtvrtek mu nadělil možnost sto jedničkové koaliční většiny. Sváteční volno totiž využil k přemýšlení rebelující poslanec Marián Bielesz z Unie svobody, který došel k závěru, že nebude bránit v životu koaliční vládě a ze Sněmovny odejde. Stanislav Gross se tak o krůček posunul k funkci premiéra a Česká republika k nové, či spíše staronové vládě. Vládní vyjednávání sledovala zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Dana Jaklová: Marián Bielesz na jaře vystoupil z Unie svobody, minulý týden opustil poslanecký klub unionistů a ve čtvrtek složil poslanecký mandát, který po něm zdědí unionista Zdeněk Kořistka. Grossovi přišel Bieleszův krok jako na zavolanou. Zvláště, když den předtím Topolánkova strana odmítla takové odměny za podporu Grossova kabinetu, jako je post šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu, či vlivného předsedu rozpočtového výboru Sněmovny. Za co si Gross Bielesze koupil? Bielesz tvrdošíjně odmítá spekulace o výměnném obchodě. Chtěl zabránit nástupu komunistů k moci. V žádné dozorčí radě fondu ho prý určitě neuvidíme. Uvidíme tedy. Jisté je, že 101. hlasem se Grossovi šlo na schůzku s komunisty lehčeji. Stejně jako ODS, i KSČM mu řekla. Oprášená koaliční vláda? Dobrá, ale bez nás. Ovšem významný posun schůzka s Grebeníčkovým týmem přinesla. Gross nabídl podíl na kontrole vlády. Jak tvrdí nový šéf z Lidového domu, v obecné rovině ale přece. Komunisté mají fantazii a tak po jednání jejich šéf Miroslav Grebeníček s úsměvem prohlásil, že v demokracii je spolupráce vlády s opozicí běžná a na tom, aby právě opozice vedla třeba takový NKÚ tedy nikdo nemůže vidět nic špatného, že. Se 101 v kapse se ale Gross za prezidentem zatím nechystá. Ještě ho čeká jednání s koaličními partnery a příští víkend mu pak jeho vyjednávací počínání musí schválit vlastní strana. Prezident Klaus je připravený stojedničkovou většinu respektovat. Koaliční partner, šéf lidovců Miroslav Kalousek, se ji chystá prověřit. Špidlova 101 totiž nehaprovala jen kvůli unionistům, ale především kvůli vlastním sociálně demokratickým poslancům. Proto právě od nich žádá Kalousek záruku. S Grossem se tedy dohodl, že se podpora stvrdí podpisy koaličních poslanců. A v úterý si to Kalousek probere se svým stranickým vedením. Ten samý den se má sejít i koaliční devítka.

Jan Pokorný: Hostem je Zdeněk Kořistka, který posílí poslanecký klub Unie svobody-DEU místo Mariána Bielesze, jenž se vzdal ve čtvrtek poslaneckého mandátu. Dobrý den, pane Kořistko.

Host (Zdeněk Kořistka): Dobrý den.

Jan Pokorný: Těšíte se zpátky do politiky?

Host (Zdeněk Kořistka): Já nevím, jestli slovo těší je správný pojem, ale každopádně je to zajímavý návrat.

Jan Pokorný: Popište, co nejvěrohodněji, vaše základní pocity.

Host (Zdeněk Kořistka): Každopádně ty poslední dny byly pro mě docela hektické, protože spousta spekulací, náznaků z mediální hry, různá vyjádření jako nenechávaly určitě nikoho na klidu a protože já jsem byl první náhradník, tak samozřejmě, že i pro mě to bylo docela těžké.

Jan Pokorný: Co myslíte tou mediální hrou?

Host (Zdeněk Kořistka): No, protože se spekuluje, jak sestavit vládu, zda je třeba získat 101 hlasů, zdali to bude vláda s podporou komunistů, tyhle ty všechny věci samozřejmě hrály hru při rozhodování těch aktérů, kteří v tom tu hlavní hru hrají.

Jan Pokorný: Kdo vás jako první oslovil, že tahle možnost, tedy že Marián Bielesz se vzdá mandátu a vy jako náhradník byste postoupil do Sněmovny míst něj, oslovil?

Host (Zdeněk Kořistka): Byly to média. Z Unie svobody jsem tuto informaci nezískal a doopravdy mě oslovily nejdříve média, které se mě ptaly již minulý týden, zda o téhle té možnosti vím.

Jan Pokorný: Vy se s Mariánem Bieleszem znáte, je to tak?

Host (Zdeněk Kořistka): Ano, my jsme dlouhou dobu vlastně se znali ze severní Moravy nebo z Moravskoslezského kraje a on se mnou kandidoval před dvěma lety na kandidátce Unie svobody-DEU.

Jan Pokorný: A co říkáte okolnostem, za nichž se vzdal poslaneckého mandátu?

Host (Zdeněk Kořistka): Já každopádně si myslím, že to měl velice těžké to rozhodování, protože právě ty spekulace, co za to, zda zde byl nějaký politický nátlak, určitě nepřidaly na klidu ani Mariánu Bieleszovi.

Jan Pokorný: Vy to považujete za spekulace, nikoliv, že tam mohlo dojít k nějakému, řekněme, politickému obchodu a odškodnému.

Host (Zdeněk Kořistka): Já jsem s Mariánem právě před chvilkou, po dlouhé době, asi po třech měsících seděl a my jsme se o těhle věcech bavili, já jsem přesvědčený o tom, že to jedno jeho rozhodnutí bylo doopravdy čestné a jediné možné v tuto chvíli, když nebyl schopen akceptovat stanoviska klubu, ani Unie svobody.

Jan Pokorný: Což není váš případ, vy stanoviska klubu a stanoviska Unie svobody-DEU akceptovat budete.

Host (Zdeněk Kořistka): Já nechci dopředu říkat nějaké jednoznačné soudy, každopádně každý poslanec je zvolen a rozhoduje se podle svojeho svědomí, ale já patřím k těm, který umí respektovat rozhodnutí většiny, to znamená, pokud jsem v politické straně, tak nejsem ve Svazu zahrádkářů. Jsem schopen akceptovat rozhodnutí většiny, i když například s tím nebudu mít nebo s tím budu mít nějaký problém.

Jan Pokorný: Budete tedy za všech okolností podporovat případnou vládu, založenou na 101člennné většině?

Host (Zdeněk Kořistka): Já myslím, že v tuto chvíli ještě ani tahle věc není rozhodnuta. Samozřejmě, že se zvýšila šance postavit sto jedničkovou vládu, ale ta jednání teprve začínají a já sám nejsem účastníkem těch jednání, takže vůbec nevím, jak tohle všechno dopadne.

Jan Pokorný: Proč, jak jste řekl minulý týden, považujete takovou koalici za jediné možné řešení situace po demisi Špidlova kabinetu?

Host (Zdeněk Kořistka): Já každopádně patřím k těm, kteří by neradi viděli u moci, a teď u jakékoliv funkce, v tomto státě komunisty, takže toto je jediná možná varianta. Pak tady byla samozřejmě varianta předčasných voleb, ale já myslím, že tahle země potřebuje pozitivní řešení a protahování této krize neprospívá České republice, a to znamená sestavit stabilní vládu a ne předčasné volby.

Jan Pokorný: Kdyby a ještě jednou zdůrazňuju, kdyby se podařilo sestavit vládu, založenou na 101členné většině ve Sněmovně, co by bylo a mělo být jejím hlavním tmelem?

Host (Zdeněk Kořistka): Určitě by to měla být dohoda na nějakém novém programovém prohlášení. Jsem zastáncem toho, že stávající koaliční smlouva by měla pokračovat, každopádně ten tmel je jasný, pokračovat v těch reformách, které začala s odvahou Špidlova vláda. Já vím, že to nebylo všechno ideální, ale byla to první vláda, která vůbec získala nebo měla odvahu snižovat pravicové vysoké daně, zlepšovat sociální a nemocenský systém, který je doopravdy rozhazovačný a tento systém byl taky nastartován v minulosti, takže já myslím, že ty kroky jsou jednoznačně definované.

Jan Pokorný: Ale i ve vaší straně se ozývají hlasy, že vám účast ve vládě, kde má většinu ČSSD, škodí, že se musíte odchylovat od původního unionistického programu.

Host (Zdeněk Kořistka): Vidíte a zase voliči nebo poslanci ČSSD říkají, že oni neplní svůj program, to znamená, to je pohled ze dvou stran. Já myslím, že ten kompromis, který tady je, naplňuje programy všech těch subjektů v této koalici a já jsem přesvědčený, že to bude i do budoucna tak.

Jan Pokorný: A nebude to ve skutečnosti obava z předčasných voleb, která může učinit z křehké většiny většinu pevnější?

Host (Zdeněk Kořistka): Určitě i tohle může sehrávat v rozhodování těch poslanců, ale já jsem přesvědčený o tom, že v tuto chvíli předčasné volby nejsou na stole a je třeba pokračovat v těch reformách, které byly nastoupeny a vláda, která v půli období odešla, nedodělala nějakou práci, já bych chtěl být součástí vládní koalice, která tu práci přece jenom dokončí.

Jan Pokorný: Vy jste byl svého času členem Občanské demokratické strany, jak rozumíte jejímu nynějšímu volání po předčasných volbách?

Host (Zdeněk Kořistka): Tak ten názor je jednoznačný. Opozice vždy ve chvíli, kdy má vysoké preference, žádá předčasné volby. V tomhle nejsme žádná výjimka, v České republice bohužel jsme byli výjimka v tom, že po evropských volbách padla vláda a já to považuji za velkou chybu.

Jan Pokorný: Myslíte si, že demise Vladimíra Špidly nebyla nutná.

Host (Zdeněk Kořistka): To byl problém ČSSD, bohužel ta krize uvnitř poslaneckého klubu té situaci neprospěla a já věřím, že si všichni uvědomí, jakou mají zodpovědnost a že pokud se doopravdy podaří sestavit stojedničkovou koalici, tak ta koalice bude pevnější, než v minulém období.

Jan Pokorný: Počínání kabinetu Vladimíra Špidly při reformě financí bylo, jak vy sám říkáte, správné, i když mohlo být razantnější. Jak, pane Kořistko, do budoucna v případné vládě na podobném půdorysu dosáhnout větší razantnosti?

Host (Zdeněk Kořistka): Ta jednání samozřejmě teprve začnou a bude tohle, tohle bude velice důležité, jak se podaří skloubit vlastně programy tří těchto stran, ale já myslím, že ten mandát je jasný. To programové prohlášení Špidlovy vlády přece platí a já jsem přesvědčený o tom, že se k němu přihlásí i případná stojedničková koalice, která vznikne. Byl bych hrozně rád, kdyby tomu tak bylo.

Jan Pokorný: A měly by se posty v budoucí eventuální vládě nějak výrazně lišit od vlády Špidlovy, kde má strana, jejímž vy jste členem, tři křesla?

Host (Zdeněk Kořistka): Já bych si hrozně přál, aby koaliční smlouva, která dnes nebo která v tuto chvíli ještě platí, platila i do budoucna, ale v tuto chvíli nechci doopravdy spekulovat, jaké pozice která strana bude mít a které uhájí. Já myslím, že to podstatnější je, jak se podaří dohodnout programovou náplň té příští koalice.

Jan Pokorný: A vy sám osobně už víte, kdy se stanete poslancem?

Host (Zdeněk Kořistka): Já jsem před chvilkou podepsal čestné prohlášení o svém mandátu, ale kdy se tak stane, to fakticky nevím, protože ta situace je hodně nepřehledná. Já nevím, jenom jsem zaznamenal v médiích, že snad 20. července by mohla být z důvodů rezignace takzvaných evropských poslanců svolána nějaká poslanecká schůze. Fakticky nevím ještě.

Jan Pokorný: Pane Kořistko, děkuju za rozhovor. Hezký den.

Host (Zdeněk Kořistka): Taky hezký den.

Sobotní fejeton Ivana Hoffmana

Jan Pokorný: A ještě jednou politika tohoto týdne. Zdá se, že ve Spojených státech i u nás mají naději u voličů politici mladistvého vzhledu. Ivan Hoffman přemýšlí, jestli na tomhle tvrzení něco je.

Ivan Hoffman: K politické kvalifikaci nepochybně patří správná image a už se nejednou potvrdilo, že politické body může přinést mladistvý vzhled veřejně činné osoby. Všimněme si, že americký demokratický kandidát na prezidenta John Kerry si zvolil za svého viceprezidenta mladistvě vyhlížejícího padesátníka Johna Edwardse. Podobně, jako chtějí s usměvavým sympaťákem Edwardsem uspět američtí demokraté, věří, zdá se, v kouzlo mladistvého vzhledu i naši sociální demokraté, kteří svou budoucnost svěřili Stanislavu Grossovi. Lídr ČSSD ovšem za svůj mladistvý vzhled nevděčí nějakému biologickému zázraku, který způsobuje, že tělo nejeví známky opotřebovanosti věkem. U Grosse je vysvětlením mladistvého vzhledu mládí. Pokud jde o Edwardse, zdvořilost a vybrané chování je prý fasádou, za kterou se skrývá dravec. Jako právník, který vyšel z chudých poměrů, vydělal 40 milionů dolarů. Podle amerického časopisu Slate prý za mlada v soudních síních soupeřům lámal kosti s úsměvem. Mladý šéf našich sociálních demokratů má podobné reference, jako kdysi kandidát na amerického viceprezidenta. V čele strany je dva dny i s cestou a už vidíme, jak se nápadně uklidňují horké hlavy. Co vadilo u Špidly, tomu se u Grosse tleská. Jak si to vysvětlit? Grossovou přesvědčivou argumentací? Jeho neodolatelnou programovou vizí? Anebo prostě tím, že vzbouřencům s úsměvem činí nabídky, které nelze odmítnout? Ambiciózní mládí je výhodou politika, ale rizikem pro politiku. Gross se stal lídrem brzy, protože jeho lidé ve straně neměli chuť čekat, zda bude mít v padesáti mladistvý vzhled. Třeba o něm v padesáti někdo řekne, jako nyní Kerry o Edwardsovi, že jeho předností je charakter. Nyní ale spíše čekejme to lámání kostí s úsměvem.

Festival v Karlových Varech

Jan Pokorný: Kultura tohoto týdne, to byl Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Jeho letošní ročník už je pomalu minulostí, večer porota vybere vítěze hlavní soutěže a oficiálním zakončením udělá tečku za 39. ročníkem téhle mezinárodní přehlídky. Jak přímo v lázeňském městě zaznamenal František Lutonský, těch uplynulých devět dnů město žilo hvězdami, ale i básničkami.

František Lutonský: Takhle třeba uvítal jednu z hvězd festivalu Marek Eben.

Host (Marek Eben): Zůstali jsme v Puppu viset ve výtahu s Jacqueline Bisset, kéž by se to stalo znova, díky paní Bissetová.

František Lutonský: I na filmové Básníky došlo. Režisér Dušan Klein už možná chystá šesté pokračování úspěšného filmu.

Host (Dušan Klein): Štěpán Šafránek, co by Pavel Kříž, by se stal bezdomovcem, pro Davida Matáska jsem v šestém díle přiřkl roli režiséra, který se stane ředitelem České televize, 156., tak oba dva skončí v domově důchodců, mají sklerózu, na nic si nevzpomenou, takže to bude středometrážní film.

Host (Eva Jeníčková): Spousta lidí říkalo, hele voni prosím tě to měli udělat, že jako ty seš teda opravdu jako emigrantka a měli jít do Ameriky a tam něco natočit. No tak třeba se to stane v tom příštím díle, třeba ne.

František Lutonský: Doplnila Kleina i Vendulka utěšitelka Eva Jeníčková. Jako jedna báseň vypadal i pohyb prezidenta Václava Klause po tenisovém kurtu.

Host (Václav Klaus): Měl jsem tak dobrého partnera, že jsem to na něm nestačil vynulovat svým výkonem, takže jsme vyhráli.

František Lutonský: Vůbec do zpěvu, natož do skládání veršů, nebylo baťůžkářům, které vyplavil pořádný liják ve stanovém městečku. Někteří totiž nevěděli, kde stráví noc.

Projevy baťůžkářů: Teďko asi pod mostem.

Ne, tak máme trochu mokro.

František Lutonský: Někteří se z bouřky a silného deště nemohli vzpamatovat a tak si občas pletli kinosály s tanečními parkety.

Projev baťůžkáře: Já čekám, že si tam zatancuju vevnitř.

František Lutonský: Trochu dekadentně si mohli připadat ti, na něž se nedostalo lístků a zbyla jediná možnost, stoupnout si do fronty, což někteří mladší návštěvníci považovali za neznámé a sprosté slovo. Cítil s nimi i Frodo Pytlík z Pána prstenů, alias Elijah Wood.

Projev baťůžkáře: Myslím, že se docela chováme hnusně, protože poslední dobou, teda aspoň, co jsem dvakrát stála, tak to byl tak hroznej nátřesk a nátlak těch lidí, že to bylo fakt odporný. Jednou jsme z toho utekli radši, protože to se nedalo vydržet.

František Lutonský: Některé kolegy na letošním festivalu ani tak neuchvátily filmy, doprovodné programy, anebo party. Ale prachobyčejné balónky, naplněné héliem.

Ukázka: Posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál, jak se máte, dobrý den.

František Lutonský: S Vladimírem Krocem se pobavil i Elijah Wood. Festivalová znělka letos nabídla příběh tří typických návštěvníků. Baťůžkáře, frajírka a VIP hosta. Mimochodem, běžně používané festivalové označení diváka, slovem Frikulín, vzniklo spojením tří anglických free, cool a in. Bolek Polívka si proto postěžoval.

Host (Bolek Polívka): Já jsem dostal hlavní cenu Mužský herecký výkon před 4 rokama nebo tak nebo před třema a dneska se se mnou tady jedná jako s normálním hostem, to vyčítám jako organizaci, i když Jirku osobně mám rád.

František Lutonský: A jak to vypadalo v sálech a před nimi nejčastěji? Zhruba takhle.

Ukázka rámusu.

Jan Pokorný: Skončilo další vydání pořadu Týden v tahu, v němž jsme se ohlédli za korupcí ve fotbale, jednáními v politice a poezií Varů Karlových, tento týden filmových. Jak Pokorný děkuje za pozornost a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu l.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: daj , jap , flu
Spustit audio