Jedenáctimetrovou sochu anděla zanechali ve východoslovenské vesničce američtí filmaři. Místním tehdy přinesla práci a dnes ji touží vidět turisté

Vánoce jsou obdobím, kdy se rádi podíváme na oblíbené filmové pohádky nebo rodinné komedie. V maďarsko-slovenské vesnici Háj na východě Slovenska to ovšem mají trochu jinak. Nejoblíbenějším filmem je tam americké válečné drama Za nepřátelskou linií. Tento snímek se totiž natáčel právě tam a dominantou Háje se od té doby stala velká socha anděla se zlomeným křídlem.

Je to působivá scéna – Owen Wilson po sestřelení svého letadla vyskakuje s padákem na území nepřítele. Když se blíží k zemi, letí na úpatí hory okolo obrovské sochy nádherného anděla.

Čtěte také

S andělem v zádech

Ta scéna se natáčela na výhodě Slovenska v obci Háj a velká postava filmového anděla se nad ní tyčí dodnes. I 17 let po natáčení zůstává socha vytvořená kvůli natáčení filmu dominantou vesnice a místní ji milují.

Anděl se stal místní turistickou atrakcí

„Jezdí sem hodně turistů z Německa i Maďarska, vlastně z celého světa, podívat se na našeho anděla, kterého jsme dostali darem,“ říká paní Maria, která pracuje už řadu let v místních potravinách.

Obsluhovala tehdy i filmový štáb a k andělovi to má dnes z vesnice skoro nejblíž. Filmová rekvizita stojí nad místním hřbitovem kousek za jejím domem.

Čtěte také

Na filmu vydělala celá vesnice

Když se zeptáte na film Julia, manžela paní Márie, rozzáří se mu oči. Sám se totiž na jeho natáčení podílel. Tehdy jako zastupitel na úřadě posílal filmařům nezaměstnané, kteří jim potom pomáhali s kulisami. Natáčení se podle něj obci opravdu vyplatilo.

Socha anděla se nad obcí Háj tyčí už 17 let

„Takovou cestu bychom na svoje náklady nikdy nemohli nechat postavit. Na konstrukcích pro filmaře jsme pracovali týden a materiál tady pak nechali. Postavili jsme z něho třeba kulturní dům,“ vzpomíná pan Julius, který si stejně jako řada dalších z výdělku z natáčení postavil dům.

Pan Julius má vzpomínek na natáčení hodně, domů si odnesl filmové náboje, napodobeninu kry ledu a spoustu fotografií, které si čas od času znovu otevře.

Nesmrtelný polystyren

Když američtí filmaři odjížděli, chtěli anděla zničit. Obyvatelé obce ale zakročili včas a požádali je, aby jim ho na památku nechali. Američané polystyrenové soše předpovídali životnost tři roky.

Hajští se o něj ale dobře starají, a tak se z něj těší už druhou desítku let. Jednou za čas ho natírají, opravují a přidali k němu i osvětlení, aby byl dobře vidět i zdálky.

Čtěte také

Háj má 281 obyvatel, to už by mohl být takový malý slovenský fanklub filmu Za Nepřátelskou linií. I když místní tvrdí, že jim natáčení také tak trochu vzalo iluze, když viděli na vlastní oči, jak vypadá filmová smrt, jak se natáčí válka a že i herec akčních filmů může mít obrovský strach z výšek.

autor: pan
Spustit audio