Je potřeba se spojit se svým srdcem, tam jsou poctivé odpovědi, říká psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková

18. březen 2018

Hlavní oblastí jejího povolání je péče o duši a mezilidské vztahy. Jako psycholožka a psychoterapeutka působí v Praze a v Nymburce už 15 let. Jak se podle Radany Štěpánkové vypořádat s nevěrou či se svými vnitřními konflikty?

Jméno Rovena si vybrala sama. Znamená: z boží lásky zrozená, která ví, jak těžké je žít bez lásky. A právě to vnímá jako motto pro svůj osobní i profesní život. Ke zkoumání lidské duše se dostala už na konci základní školy, kdy ji začaly zajímat parapsychologické jevy. Po promoci na Univerzitě Karlově následoval psychoterapeutický výcvik v individuální i skupinové psychoterapii.

Radana Štěpánková se snaží ke každému přistupovat individuálně. „Při setkání u mě jdeme tempem, které klient dovolí, na které je situace naladěná,“ popisuje svůj přístup.

Ujasnit si, co chceme

Zásadní podle ní je, si nejdříve ujasnit, jaké pocity či nekonstruktivní postoje chce v sobě člověk změnit. Dál by se měl zabývat tím, co prožívá v jednotlivých situacích a proč se chová destruktivně. „Je důležitější si ten pocit uvědomovat, ne ho pouze racionálně uchopovat.“ říká Radana.

Ve své profesi se věnuje také partnerské psychoterapii. V současné době vnímá, že velké množství mladých lidí si nemůže najít partnera na dlouhodobý vztah. „Může mít vliv i to, že společnost nabízí hodně konzumních možností zábavy. Mám pocit, že hodně mladých mužů odchází k elektronice jako ke svému komunikačnímu partnerovi. Holky pak mají pocit, že ten muž není dostatečně aktivní a spolehlivý,“ vysvětluje.

komunikace

Aby se člověk mohl uzdravovat, potřebuje podle Radany aktivně rozvíjet schopnost milovat. „Je potřeba se spojit se svým srdcem, protože tam jsou ty poctivé odpovědi,“ říká a dodává: „Léčba není v samotné technice, je vždy v tom, jak si dokážeme najít to, co nás tam trápí.“

Jak se vypořádat s odhalením nevěry? Co znamená rozchod nebo rozvod očima dítěte? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: mve
Spustit audio