Je pátek a ty nejsi ve fialové?

Rozhlížím se a pomalu mi to dochází. Ve škole, v obchodech, na úřadě, dokonce děkan fakulty i starosta! Trička, šortky, kšiltovky, ponožky i psí obojky. Fialová všech odstínů, občas snad lehce do růžové, výjimečně šedivá, ale to jen s velkým fialovým nápisem. Všude a všichni - staří, mladí, psi... prostě všichni manhattanští jsou dnes v barvě purple.

Purple, spíše fialová než purpur nebo nach, řekla bych. Fialová - barva Wildcats alias Divokých koček, týmu amerického školního fotbalu v Manhattanu v Kansasu. Zítra hrají první zápas. Nelze se nezúčastnit, nelze odmítnout. Odmítnout jít strávit 4 hodiny na otevřený betonový stadion při 42?C se rovná sociální sebevraždě nebo rozsudku, když ne smrti, tak rozhodně k vyloučení z místní komunity. Na fotbal totiž jdou všichni. Snad, že se v newyorském jmenovci nikdy nic neděje, snad proto, že svůj tým milují, i když nikdy nic nevyhrál. Fandit vlastnímu týmu se prostě musí! A pořádně!

"Vyzvednu tě v 5h!" říká mi Jeff Chappman a jde coby ředitel domu pro seniory organizovat dopravu na zítřejší zápas pro obyvatele "svého" domova. Nevěřím. I on se úplně zbláznil? Co budou dělat na staďáku? Horko a vlhkost vzduchu, že se nedá dýchat. A co tam budeme dělat v 5h ráno, když zápas začíná až v 11h?

Tenhle zápas není jako přebor v české Horní Dolní. Je to společenská událost. Od brzkého rána se sjíždějí lidé z okolí. Vytahují stany, židle, grily. Nekončící párty začíná. Nechybí fangle, balonky, ale i skládací stožáry na vlajky klubu. Nechybí ani přenosné televize, ve kterých běží proběhnuvší zápasy... Kdo nezažije, nepochopí. Nejde o zápas či sport, jen o to, že to v Manhattanu žije.

"Je úterý a ty nejsi ve fialové?" Aha! Zase fotbal, snažím se machrovat, přece vím! "Ne, dneska se hraje basketbal. Začíná sezóna školního basketbalu, každé úterý a čtvrtek, nezapomeň!" loučí se se mnou Jeff. Chvátá do auta. Od soboty z něho zmizel nápis Divoké Kočky vyhrají fotbalovou ligu, ode dneška vyhrají tu basketbalovou...

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio