Je důležité, aby tyto příběhy nikdo nezapomněl, říká účastnice běhu pro Paměť národa v New Orleans

Krajané po celém světě minulý víkend běželi pro Paměť národa, organizaci sbírající výpovědi pamětníků, kteří přežili holocaust nebo komunistický útlak. Benefiční běh, který pomáhá Paměti národa pokrýt náklady s výrobou a zpracováním rozhovorů, podpořili Češi v Německu, Španělsku, Izraeli a také ve Spojených státech.

Je to asi poprvé, kdy natáčím reportáž a sama budu její součástí. Novinářská etika se s tím pro tentokrát bude muset nějak poprat. 

Štafeta pro pamětníky

Je neděle ráno, kupodivu není horko a poprchává, čili na běh ideální počasí. Barevnými křídami s dcerami na ne moc využívané stezce v neworleanském City Parku označujeme start, cíl a taky třicetimetrové úseky, kudy zanedlouho poběží děti štafetu.

Ano, počítat se musí i s tím, že české děti narozené v Americe neví, co je to česky štafeta. Děti rozestavíme a za chvíli už utíkají jako o život. Přihlížející skupina dospělých taky jako o život fandí. Medaile a cookies jsou dostatečnou motivací a odměnou.

Vysvětlit dětem souvislosti

Milana Domas, původem z jihomoravského Vyškova, žije se svým americkým mužem v Louisianě teprve dva roky, do té doby cestovali za prací nejen po Evropě, ale i Asii. Proč dnes s dětmi přišla?

„Abych svým dětem, které žijí v USA, ukázala zblízka české kořeny a důvod, proč tady jsme. Proč je důležité si pamatovat českou historii a pamětníky a proč je potřeba podporovat organizace, které nám ukazují, jaké to bylo v minulosti,“ vysvětluje.

Maminka devítileté Viviene a čtyřletého Juliana mluví od narození na děti výhradně česky a snaží se jim předávat českou kulturu i historii. „Jednoduché to není, musím se snažit extra, nejen používat český jazyk, ale vysvětlovat českou historii a souvislosti. Je potřeba to dělat a vytrvat,“ usmívá se.

Na paměť prarodičů

Ve Spojených státech minulý víkend běželi krajané taky v Los Angeles, Dallasu, Atlantě nebo v Kansasu. V posledně jmenovaném uběhla pět kilometrů dlouhou trasu Tereza Hubková.

Takovou dálku zvládla poprvé asi po dvaceti letech, ale byl pro to pádný důvod: „Vyběhla jsem na paměť svých prarodičů, které jsem bohužel nepotkala. Oba zemřeli ještě předtím, než jsem se narodila. Moje maminka o tom nerada mluví, ale její tatínek byl několikrát komunisty vězněn za to, že odmítal předat svou firmu. Jeho fotka byla vyvěšená jako odstrašující případ. Proto je moc důležité, aby nikdo tyto příběhy nezapomněl.“

V Santa Monice v Kalifornii zase běžela rodina Jiřího Bartečka, emigranta, který utekl před komunistickým režimem tak, že přeplaval řeku Moravu. Jeho příběh už zpracovala ostravská pobočka Paměti národa. A je jako stovky dalších přístupný online.

Spustit audio