Jaroslav Tuček, odborník na kávu

14. září 2012

Ve studiu Radiožurnálu voněla v pátek káva. Hostem Radiožurnálu byl totiž Jaroslav Tuček, barista a odborník na kávu, který tento povzbudivý nápoj před vysíláním připravil. „Káva je ovoce, proto by měla být sladká,“ vysvětlil v úvodu rozhovoru.

„Kávová zrna se získávají z třešně. Zajímavé je, že původně se pil nápoj připravený z vrchních slupek, které dnes používáme především na hnojení,“ zmiňuje Jaroslav Tuček s tím, že káva připravená ze slupek chutná spíš jako kávový čaj. A protože je káva ovoce, měla by chutnat po ovoci. „Když je káva správně připravená, není ji třeba sladit,“ říká k tomu.

„Výrobní řetězec kávy je opravdu dlouhý,“ zmiňuje Jaroslav Tuček hlavní problém. Od sklizně až po zalití je totiž možné kávu zničit. „Sběrači musí sklidit jen zralé třešně, proto je nejlepší výběrová káva, tedy ta, kterou sklidili ručně,“ popisuje.

S nejznámějšími druhy kávy se setkal jistě každý z nás. Jde o arabicu a robustu. „Robusta má výhodu, že je rezistentní vůči škůdcům, ale nechutná příliš dobře. Její chuť je těžká, zemitá, ale není vůbec špatná,“ nastiňuje Jaroslav Tuček.

Barista Jaroslav Tuček s moderátorkou Lucií Výbornou popíjeli během vysílání Hosta Radiožurnálu kávu

Příprava dobré kávy přitom podle Jaroslava Tučka není nijak složitá. „Důležité je mít čerstvě upraženou kávu, kterou doma namelete třeba ručním mlýnkem. Je třeba ji zalévat kvalitní vodou, to je základ,“ upozorňuje.

Jak hodnotí českou kulturu pití kávy? A jak hodnotí svůj pobyt na kávových plantážích? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Tučkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio