Jaroslav Kmenta

19. červen 2010

Když se kdysi na gymnáziu rozhodoval, co dál, novinařina rozhodně nebyla jasná volba. Dnešní nejznámější český investigativní novinář Jaroslav Kmenta se měl původně stát učitelem tělocviku. „Když v mé práci dojde k nějaké peripetii, manželka mi občas říká: Vidíš, kdybys raději učil…“ usmívá se novinář známý mimo jiné díky zveřejnění kauzy kmotra Mrázka. V neděli 20. června bude hostem herečka Eva Salzmannová.

Práce investigativního novináře není jednoduchá – avšak ani jednotvárná. „Informace si nevysedíte jen u počítače ani si je neprochodíte po Praze. Potřebujete totiž obojí,“ prozrazuje novinář píšící pro MF DNES, jak práce investigativního novináře vlastně vypadá. A co je při této práci klíčové? Dobré zdroje informací.

Náplň jeho práce se příliš neliší od běžné policejní práce. Jeden – avšak o to zásadnější – rozdíl přece existuje. „Zatímco policisté se snaží informace zamést pod koberec, my novináři je chceme zveřejnit,“ upozorňuje Jaroslav Kmenta.

On sám si uvědomuje, že jeho práce je prací riskantní. Novináři, který se jí věnuje, může přinést nejen profesní slávu, ale v případě jakéhokoliv pochybení i cestu před soud. Není divu, že kvůli Jaroslavu Kmentovi musí MF DNES zaměstnávat větší množství právníků. Pro jistotu. „Začátky naší spolupráce však byly docela těžké,“ vzpomíná novinář. „Oni právníci totiž příliš nechápali, co všechno vlastně novinářská práce obnáší. Já se naopak často durdil nad jejich poznámkami, že takto se něco napsat nedá a podobně. Nakonec jsme však našli zlatý střed.“

Tomáše Pancíře však v sobotu zajímalo i to, jak Jaroslav Kmenta pracoval v případě kauzy Františka Mrázka, kmotra českého podsvětí, který byl zavražděn. A jak mu zkomplikoval práci takzvaný náhubkový zákon? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Kmentou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio