Jaromír Marek, reportér zahraniční redakce Radiožurnálu

3. květen 2012

Po Tunisku, Egyptě, Libyi nebo Jemenu je další arabskou zemí, v níž se lidé snaží svrhnout letitý diktátorský režim, také Sýrie. Co ji však od těch zmíněných odlišuje, je především fakt, že na rozdíl od takových Egypťanů nebo Libyjců se zatím Syřané snaží marně. „Protesty v Sýrii trvají už takřka 15 měsíců. A nedá se říct, že by se toho během nich mnoho změnilo,“ shrnuje reportér Jaromír Marek, který se nedávno právě ze Sýrie vrátil.

Mluvit v souvislosti s Libyí o „občanské válce“ je podle něj minimálně zavádějící. „Revolta se stále odehrává v izolovaných hnízdech, jako je například Homs nebo Hamá. I to je jedním z důvodů, proč se syrské opozici nedaří získat větší vliv. Jednotlivá ohniska odporu jsou totiž tvořena izolovanými oblastmi,“ vysvětluje Jaromír Marek, že to, co se děje v Sýrii, rozhodně nelze označit za všelidové povstání.

Ve většině Sýrie tak podle něj vládne klid. „Budete-li se dnes procházet například po Damašku, můžete mít skoro pocit, že nejste v zemi, o níž se každý den píše na titulních stránkách,“ upozorňuje reportér.

Nic však není zcela jednoznačné, a tím méně právě v Sýrii. A tak se například právě onen zmiňovaný Damašek, který by jinak mohl působit jako oáza klidu, stal místem, kde byl reportér Jaromír Marek během svých cest po Sýrii zatčen. „Ukázalo se, že bezpečnostní síly mají zemi stále plně pod kontrolou,“ vzpomíná reportér.

Jaromír Marek během rozhovoru

Přestože se nedávno vrátil ze Sýrie, moderátor Václav Žmolík se ho neptal pouze na tuto arabskou zemi. Jaromír Marek totiž strávil nějaký čas i na Barmě, a to dokonce v blízkosti někdejší disidentky, dnes členky tamního parlamentu Su Ťij. Vyprávění Jaromíra Marka si kdykoliv poslechněte ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Jaromírem Markem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.