Jaro na ledě, na trávě, na palubovkách a s legendou Radiožurnálu

24. březen 2010

Hokejové play-off a play-out v očekávání, fotbalová liga bez stresu z mistrovství světa. Naši reportéři na stadionech (bílých, zelených i dřevěných) se hlásí z každého utkání. Když se hraje, vždycky víte, jak jsou na tom zrovna ti "vaši". Trochu jste mohli vydechnout a potěšit se vzpomínáním legendárního rozhlasového a televizního komentátora Vladimíra Váchy, který nedávno oslavil úžasných 80 let.

Hokejová O2 extraliga

Každý hrací den vysíláme přímé vstupy a reportáže ze všech zápasů play-off České pojišťovny. V sezóně 2009/2010 se do vyřazovací části dostaly týmy Plzně, Zlína, Pardubic, Vítkovic, Sparty, Třince, Slavie a Liberce.

O2 Extraliga - Play Off

Průběžně vás také informujeme o vývoji a výsledcích utkání v play-out skupině o udržení. Kdo spadne do baráže? Tady se rozhoduje mezi celky Karlových Varů, Brna, Mladé Boleslavi a Kladna.

První informace vždy slyšíte na Radiožurnálu ve zprávách v 17.30, nebo Ozvěnách dne po 18. hodině a pak v pravidelných půlhodinových intervalech. V čase Sportžurnálu (po-pá 19.05-20.00, so 18.34-20.00, ne 18.15-20.00) přepojujeme na stadiony téměř nepřetržitě a po 20. hodině se naši reportéři hlásí podle vývoje utkání.

Fotbalová Gambrinus liga

Logo

Do jejího konce ještě zbývá dost času – poslední, 30. kolo se hraje v sobotu 15. května. A do té doby může dojít k mnoha překvapením. Bude mít Slavia vůbec ještě šanci obhájit svůj loňský mistrovský titul? Jestli se zázraky dějí, můžete sledovat společně s námi.

Všechna utkání přenášíme živě z každého stadionu v reportážních vstupech. Před i po zápasech naši reportéři připravují také rozhovory, názory a komentáře k utkání a k dalším událostem v českomoravské fotbalové lize.

Pro fotbal a hokej nezapomínáme ani na ostatní sporty

V jarních měsících nebudeme ve sportovní části vysílání Radiožurnálu žít jen hokejem a fotbalem. Pravidelně vás informujeme také o výsledcích z dalších českých i mezinárodních soutěží, které zrovna "jedou", nebo k nim teprve dojde.

Za všechny třeba česká basketbalová Mattoni NBL liga a účast týmu Nymburku v basketbalovém Eurocupu, česká extraliga v házené, volejbalová extraliga, pražský půlmaratón a další.

V květnu už se můžete těšit na začátek baseballové sezóny – Český baseballový pohár začíná v neděli 2. května. Na konci měsíce – přesně ve čtvrtek 27. května – můžete být s námi na soutěži těch nejlepších - Usaina Bolta, Báry Špotákové a dalších v Ostravě na Zlaté tretře. A ještě předtím se vám od 23. května přihlásíme z kurtů Rolanda Garrose z francouzského tenisového turnaje ATP.

Zlatá tretra Ostrava

Abychom kruh uzavřeli, zase skončíme hokejem a fotbalem. Nejdřív se před létem ještě trochu ochladíme na Švédských hokejových hrách (29. dubna – 2. května), posledním podniku Euro Hockey Tour, a pak na hokejovém mistrovství světa v Německu (7.-23. května).

Necelý měsíc po jeho skončení se naši reportéři přesunou do Jihoafrické republiky na fotbalové mistrovství světa. Tak si v době od 11. června do 11. července, kdy naši fotbalisté budou zaslouženě odpočívat, užijete spolu s námi, jak to chodí v mezinárodní kopané.

Více informací o vysílání z obou mistrovství světa včas najdete na stránkách www.radiozurnal.cz.

Vladimír Vácha – sporťák tělem i duší

Vladimír Vácha a Miroslav Bureš
Sportovní redakce s Vladimírem Váchou

Jeho hlas poznáte i po letech. Znají ho posluchači Radiožurnálu, znají ho televizní diváci. Legenda a jeden z guru sportovních komentátorů. Vladimír Vácha v březnu oslavil úctyhodnou osmdesátku.

V rozhlase začal pracovat už v roce 1953, od 60. let působil v tehdy Československé televizi. Pak přišlo hokejové mistrovství světa ve Švédsku, rok 1969. Výběr Československa dokázal dvakrát porazit Sovětský svaz, a i když nakonec skončil třetí, u nás ho fanoušci vítali jako vítěze.

Tyhle slavné zápasy komentoval právě pan Vácha. A stálo ho to kariéru. Pamatujete? Ze svých televizí jste tenkrát mohli slyšet jeho: "Tak to doma dobře oslavte, však vy víte jak." A tehdejší slavná garnitura se usnesla, že tato věta byla spouštěčem útoku našich občanů na výlohu pražské pobočky Aeroflotu.

Jak to bylo ve skutečnosti, si můžete připomenout v rozhovoru někdejšího vedoucího sportovní redakce Radiožurnálu Vladimíra Váchy s tím současným, Miroslavem Burešem.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: bum , lep
Spustit audio