Jarda Svoboda z Trabandu

22. březen 2009
Doteky víry

Jako český Bob Dylan by se dal označit Jarda Svoboda z Trabandu. Také ho asi znáte ze skupiny Otcovy děti. Ale znáte ho tak, jak Vám ho nyní představíme?

Při zkoumání náboženských kořenů ve folku jsme se doposud věnovali písničkám, které z větší části nebyly a priori ani křesťanské, ani zpívané křesťany. Byla to vesměs produkce písničkářů, kteří začínali za hluboké totality a vnášeli do ní sem tam nějaké to duchovní poselství. V dalším pokračování se posuneme do doby náboženské svobody a ukážeme si na několika příkladech, jak se prezentovala po roce 1990 tzv. křesťanská písnička.

Jedním z mých prvních objevů byl Jarda Svoboda, autor i interpret všech písní skupiny Otcovy děti, který začínal také jako písničkář s kytarou. Zaujal mě od první chvíle, kdy mě s jeho písničkami seznámil kolega družinář bratrské školy Petr Vizina. Nad mnohovrstevnatostí jeho textů mě okamžitě napadlo: český Bob Dylan.

Jeho písničky se v našem vysílání začaly objevovat pravidelně a je tomu tak dodnes, i když už nevystavuje své křesťanství jako v začátcích Otcových dětí a jede v populárním Trabandu.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.