Jarda Svoboda mezi nebem a zemí

17. červenec 2011
Doteky víry

Mezi nebem a zemí byl název kazety skupiny Otcovy děti, ale také stav, ve kterém se ocitl Jarda Svoboda, frontman skupiny Traband.

Před týdnem jsme se v letním hudebním seriálu 20 let se Svobodou dostali k první studiové nahrávce Jardy Svobody, známého frontmana skupiny Traband. Jmenovala se Mezi nebem a zemí a nahrál a nazpíval jí ještě se svojí první skupinou Otcovy děti. Tenkrát v roce 1992 to byla ještě jenom kazeta a název dostala podle písničky Mezi nebem a zemí.

Mezi nebem a zemí nebyl jen název písničky a potažmo kazety, ale dokonce i fyzický stav Jardy Svobody. Dobře si vzpomínám na tu chvíli, kdy se Jarda skutečně ocitl na okamžik ve vzduchu ve výšce 1. patra starého domu v Novém Městě pod Smrkem. Skupina Otcovy děti tam vystupovala na jednom z prvních porevolučních festiválků ve velkém sále místního hostince. Společně se Sváťou Karáskem, skupinou Oboroh a dalšími. Otcovy děti tu slavily opravdu velký úspěch a přesto že již svoje vystoupení měly za sebou, bylo domluveno, že na závěr ještě jednou vystoupí.

Čas čekání si muzikanti krátili drobnými vtípky. V jednom z nich Jarda Svoboda řekl spoluhráčům z kapely: „Bacha kluci teď se na něco dívejte.“ Všichni čekali, co bude, a Jarda se rozběhl proti otevřenému oknu a vyskočil z něj. Krev nám ztuhla v žilách nad tím obrazem, jak se zpívá v jedné country písničce. Okno totiž bylo asi ve výšce 7 metrů a vedlo přímo na ulici. Tam zůstal Jarda ležet a místo na podium putoval záhy do nemocnice. Vyvázl z tohoto pobytu mezi nebem a zemí naštěstí jen s rozdrcenými kostmi, které mu časem zase srostly.

Otcovy děti: Mezi nebem a zemí

Když se Sváťa Karásek při návštěvě v nemocnici ptal, jestli si za letu promítl v duchu celý svůj život, jak tomu v takových situacích prý bývá, Jarda odpověděl: „Jen jsem si říkal, kde je ta stříška.“ Tím vyšlo najevo, že nechtěl spáchat sebevraždu, ale jen si spletl okna. Pod oknem na druhé straně sálu totiž byla stříška a kdyby tam vyskočil, nic by se mu nestalo. Tolik vzpomínka na slavnou kapelu z počátku 90 let Otcovy děti a kazetu Mezi nebem a zemí.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.