Jára Cimrman byl i v Bruselu

7. říjen 2006
Zprávy

Český velikán Jára Cimrman nechal svou stopu v Bruselu - a to doslova. Ode včerejška je před českým zastoupením při Evropské unii k vidění otisk jeho nohy. Jára Cimrman ji tam zanechal v roce 1910, když přijel do Bruselu na Světovou výstavu představit své vynálezy.

Badatelé našli přesvědčivý důkaz. Doslova a do písmene stopu, která Cimrmanovu přítomnost v Bruselu nezvratitelně dokazuje. Plovací blánu mezi palcem a malíčkem měl totiž jedině on - otisk nohy, který je ke spatření před budovou zastupitelství musí být tedy jeho.

Včera otisk spolu s pamětní deskou na budově odkryli herci divadla. Jak uvedl Zdeněk Svěrák, možná jednou představí hru o Cimrmanově bruselském působení. "Tu hru musíme nejprve najít. Čili my nevíme, na jaké téma bude. A nevíme ani, jestli bude dobrá. Protože máme tu zkušenost, že Cimrman byl jenom člověk a jeho rukopisy ze stařeckého období nejsou tak dobré, že by stály za rekonstrukci. Čili, když narazíme na něco, co opravdu nepůjde, tak diváci tu hru neuvidí, abychom mu nedělali ostudu," řekl s úsměvem Českému rozhlasu Svěrák.

V sobotu předvedou příznivci Cimrmana hru Dobytí Severního pólu Čechem Karlem Němcem a v neděli pak Vyšetřování ztráty třídní knihy.

autoři: mkp , vpo
Spustit audio