Japonsko se těší na olympiádu. LOH 2020 uspořádá Tokio

7. září 2013
Zprávy

Mezinárodní olympijský výbor má jasno. Pořadatelství letních olympijských her 2020 přidělili delegáti na zasedání v Buenos Aires Tokiu, které předčilo Istanbul a Madrid. Výsledek volby oznámil předseda MOV Jacques Rogge.

Do finálové dvojice se nedostal Madrid, který měl smůlu. O možnost zorganizovat největší sportovní akci planety přišel až v opakovaném prvním kole. V tom původním dostal stejně hlasů jako Istanbul, až napodruhé nejtěsnějším poměrem 46:48 prohrál.

Favorizované Tokio první hlasování na zasedání v argentinském Buenos Aires ovládlo a totéž se opakovalo i v rozhodujícím druhém kole volby.

Jako stěžejní klad tokijské kandidatury byla považována ekonomická stabilita země i pověstná preciznost Japonců, negativem byla nedávná havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě, jejíž následky region stále pociťuje.

Hlavní město Japonska uspořádá olympijské hry podruhé v historii. Ty první v roce 1964 vešly do historie i třemi zlatými medailemi gymnastky Věry Čáslavské, olympijskými vítězi se z československých sportovců stali ještě vzpěrač Hans Zdražila a cyklista Jiří Daler.

Kromě dvou letních olympiád organizovalo Japonsko i dvoje zimní olympijské hry - v roce 1972 se konaly v Sapporu, v roce 1998 v Naganu, kde čeští hokejisté vybojovali památné olympijské zlato v "Turnaji století".

autor: jsu
Spustit audio