Jana Tvrdková

24. květen 2010

Na začátku může být pouhý dluh za nezaplacený odpad. A na konci? Exekuce. „Původní pětistovka se může vyšplhat až na patnáct tisíc korun,“ upozorňuje Jana Tvrdková, prezidentka Exekutorské komory ČR. Nejen na to, z jakých důvodů se dnes Češi nejčastěji zadlužují, ale i na práva a povinnosti těch, na něž je uvalena exekuce, se jí zeptala Hanka Shánělová.V úterý 25. května bude hostem sportovní komentátor a reportér Pavel Petr.

Až neuvěřitelný jeden milión Čechů je v současné době v exekučním řízení. Příčina většiny nezaplacených dluhů je přitom podle Jany Tvrdkové jediná – finanční nezodpovědnost.

„Občané jsou ještě dvacet let po revoluci udiveni z toho, že se dluhy mají platit. A že když si udělají dluh, budou muset zaplatit také úroky, protože i peníze mají svou cenu. Navíc pokud je věřitel nucen vymáhat svou pohledávku soudní cestou, součástí dluhu se stanou i náklady celého dlouhého vymáhacího procesu,“ varuje Jana Tvrdková s tím, že by dlužníci neměli zapomínat ani na 19% DPH, jejímž prostřednictvím z exekučního řízení profituje i stát.

Dluhy a dloužky, které, bobtnající o úroky, se postupně nasčítají – podle Jany Tvrdkové jde od určité chvíle o problém, který nemá řešení. Obecně přitom podle ní platí, že exekuce se mohou čistě statisticky týkat každého: „Ať je to důchodce, dítě, podnikatel, intelektuál, nebo právník,“ přibližuje prezidentka Exekutorské komory ČR.

Prezidentka Exekutorské komory ČR

Skupinou, která je však exekucí přece jen ohrožena bezprostředněji než skupiny jiné, jsou podle Jany Tvrdkové sociálně slabší občané, především pak senioři. „Ti nejenže nemají dostatek peněz na zaplacení svých dluhů, ale nemají ani dost informací nebo peníze na to, aby si zaplatili právníka, který by v exekučním řízení hájil jejich práva,“ vysvětluje host Radiožurnálu.

Na druhou stranu Jana Tvrdková přiznává, že obrana dlužníků před vymáháním pohledávek bývá stejně většinou zbytečná. Také její odpověď na to, proč si obranou může dlužník spíše uškodit nebo z jakého důvodu bývají tak často zadlužení senioři, si poslechněte v záznamu celého rozhovoru v audio archívu.

Jana Tvrdková

Záznam celého rozhovoru s Janou Tvrdkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio