Jana Maláčová: Navrhneme odpuštění sociálního pojištění pro živnostníky na šest měsíců

Dopady pandemie mohou být tak obrovské, že nelze říci, kdo je nejvíce ohrožený. Musíme pomáhat všem, to bude průvodní znak kroků, které připravujeme, říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Jak budou opatření na pomoc ekonomice vypadat?

Maláčová připomíná, že vláda už schválila ošetřovné nebo program antivirus. A nyní ministerstvo práce a sociálních věcí vyšle návrh na odpuštění sociálního pojištění pro živnostníky na šest měsíců.

Čtěte také

„V tuhle chvíli víme, že živnostníci jsou obrovsky postižení nouzovým stavem a mimořádnými opatřeními,“ říká s tím, že návrh pošle do meziresortního připomínkového řízení a bylo by ideální, aby o tomto kroku vláda rozhodla v příštích dnech.

„Ještě lepší by bylo, kdyby o odpuštění plateb nebo záloh na sociální pojištění mohla v úterý rozhodovat Sněmovna. Je to na poslední chvíli, ale mimořádná opatření si žádá mimořádné kroky,“ podotýká.

Ubezpečuje, také, že resort práce a sociálních věcí by byl schopen živnostníkům odpustit platby už za březen.

Podle Maláčové se také jedná o rozšíření programu antivirus, který by měl pomoci firmám se mzdovými náklady, pokud nemohou najít odbytiště pro své výrobky nebo jim chybí k činnosti subdodávky.

Televizní kanál pro důchodce

Skupina nejohroženější z hlediska zdravotních rizik v souvislosti s nemoci covid-19 jsou senioři. Jak oni zvládají domácí izolaci, která je velmi náročná?

„Podporujeme decentralizovanou snahu z různých míst z různých dobrovolnických akcí. Po necelých dvou týdnech to začíná být problém, lidé se cítí osamoceni, mají potíže,“ přiznává.

A v té souvislosti velmi oceňuje, že Česká televize se rozhodla zřídit speciální televizní kanál pro seniory. „Byl to podnět, který přišel ode mne a ministra Zaorálka, a jsme velmi překvapení, že televize na to tak rychle reagovala,“ konstatuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související