Jana Germenisová-Hildprandtová

22. květen 2010

Její předci se na české území dostali z Tyrolska a jeden z nich dokonce pracoval na dvoru Rudolfa II. „Staral se mu o lvy,“ potvrzuje sobotní host Václava Žmolíka Jana Germenisová-Hildprandtová, členka starého šlechtického rodu a prezidentka Asociace majitelů hradů a zámků, která ve vysílání mluvila například i o své lásce ke zvířatům.V neděli 23. května bude hostem výtvarník a režisér Pavel Koutský.

Zavzpomínala na dětství a na okamžik, kdy dostala lva. „Byla jsem nemocná a prosila tatínka o lvíčka, a tak jednoho dne přinesl mládě lva. Bohužel lev rostl a sežral vše, co okolo sebe viděl. Nakonec jsme ho museli vrátit do zoologické zahrady,“ vzpomíná Jana Germenisová-Hildprandtová. Lásku ke zvířatům, která ji drží dodnes, pravděpodobně zdědila po svém otci, který miloval koně. Současně však byl dobrý střelec a často jezdil na lovy. Jana Germenisová-Hildprandtová přiznala, že mu jeho loveckou vášeň často vyčítala.

Jana Germenisová-Hildprandtová v současné době působí jako majitelka zámku Blatná a prezidentka Asociace majitelů hradů a zámků. „Moje matka je bojovnice a právě ona se rozhodla zažádat o restituci,“ popisuje. Jana Germenisová-Hildprandtová žila na zámku do čtyř let, proto si spoustu klíčových momentů nepamatovala. „Díky památkářům jsme našli zámek v dobrém stavu. Jedna část byla sice v horším stavu, ale už pracujeme na opravě,“ vysvětluje s tím, že si na zámek z dětství už příliš nepamatovala. Za dobrý pocit z návratu vděčí podle svých slov i místním, kteří ji přijali velmi vstřícně.

Zámek Blatná popisuje jeho majitelka jako zvláštní a romantický. A jaké to je vlastnit zámek? „Hodně pracné, ale zajímavé,“ přiznává Jana Germenisová-Hildprandtová. Majitel zámku může pořádat koncerty, výstavy a jiné kulturní akce. Přes všechnu radost považuje zámek za černou díru pro oblast financí.

Václav Žmolík se Jany Germenisové-Hildprandtové zeptal, které zámky sdružuje Asociace majitelů hradů a zámků a zda existují podobná sdružení v zahraničí. Ale nejen to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janou Germenisovou-Hildprandtovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio