Jan Tománek, producent filmu Kozí příběh se sýrem
Kdo by to byl v roce 2008 řekl. Právě tenkrát se v konkurenci hollywoodských trháků stal hitem českých kin Kozí příběh – pověsti staré Prahy. V kinech ho vidělo bezmála 350 tisíc diváků, přeložen byl do mnoha jazyků a na řadě mezinárodních festivalů se dočkal nejrůznějších ocenění. Jeho producent a režisér Jan Tománek v jedné osobě nyní do kin uvádí jeho pokračování s názvem Kozí příběh se sýrem.
Proč právě kozí, a ne třeba kraví, ovčí nebo kočičí? Určitě i vás už tato otázka v souvislosti s Kozím příběhem napadla – a nejste sami. V sobotu ji svému hostu položil i moderátor Václav Žmolík.
„Původně jsem chtěl připravit povídkový film o pověstech staré Prahy. Jednotlivé části snímku přitom měla spojovat postava chasníka, který jde na trh s kozou. Koza nakonec ve filmu zůstala,“ přibližuje Jan Tománek.
Jak navíc dodává, kočičky nebo pejskové jsou všude. Ale ruku na srdce, jak často se potkáte s kozou? „Kozy zkrátka nemají konkurenci,“ usmívá se producent a režisér.
Kozí sýr si prý občas dá, jak však přiznává, kozí mléko k jeho oblíbeným pochutinám nepatří. „Vím, že kozí výrobky jsou velice zdravé, ale nejde o můj šálek čaje,“ říká.
Řeč samozřejmě nakonec nebyla ani tak o kozách na talíři jako spíše ve filmu. Jan Tománek přiblížil například to, jak vybíral herce, kteří namluvili postavy jeho nového animovaného filmu, nebo v čem bude Kozí příběh se sýrem jiný než ten, který se v kinech objevil před čtyřmi lety.
Záznam celého rozhovoru s Janem Tománkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka