Jan Svoboda

18. říjen 2010

Přestože Česká televize nedávno skončené mistrovství světa ve volejbalu nepřenášela, sportovní fanoušci si cestu k výkonům české volejbalové reprezentace našli. Jan Svoboda, trenér, který vedl český tým – tým, který se stal 10. nejlepším na světě – v rozhovoru s Hankou Shánělovou říká: „Podařilo se nám dát dohromady 12 lidí, kteří táhli za jeden provaz. Navíc jsme ve středu našli hráče, kteří si vzali družstvo za své a dotáhli ho tam, kam se dostalo.“

Letošní podzim českému sportu, zdá se, přeje. Krátce poté, co české basketbalistky nečekaně přivezly stříbrnou medaili z mistrovství světa, vrátili se z z pro ně úspěšného světového šampionátu i čeští volejbalisté. Těm se pod vedením právě Jana Svobody podařilo umístit na 10. místě v celkovém pořadí. Český volejbal tak poskočil o 13 míst ve světovém žebříčku.

A jak zněl recept trenéra Jana Svobody na úspěch na volejbalovém mistrovství světa? Jednoduše: týmový duch, souhra a soudržnost. „Do šampionátu jsme šli s tím, že jsme tým bez hvězd. Naši hru jsme postavili právě na soudržnosti družstva,“ přibližuje trenér.

Tím, že trenér sestaví ideální tým, však jeho práce na šampionátu zdaleka nekončí. Neodmyslitelnou součástí jeho práce totiž je příprava na další zápasy. „Jde o hodiny strávené u videa. A často jsme k prvním záběrům po zápase dostali až o půlnoci,“ přibližuje Jan Svoboda.

Jan Svoboda, volejbalový trenér

A jak dodává, to vše v podmínkách, které na šampionátu českému týmu ne vždy přály. „V průběhu šampionátu Italové změnili pořadí zápasů a odnesli jsme to my. Jako vítězové čtvrtfinálové skupiny jsme totiž dostali to nejhorší možné rozlosování a nejkratší možný čas na regeneraci mezi jednotlivými utkáními,“ poukazuje na situaci, v níž se čeští hráči po konci základní skupiny ocitly, trenér.

Byl podle jeho názoru herní systém na mistrovství konaném v Itálii skutečně ušitý na míru italským hráčům a mohli se v případě jiného systému Češi umístit ještě lépe? A jak vidí Jan Svoboda české šance na dalším šampionátu? I to se od trenéra české volejbalové reprezentace dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Svobodou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio