Jan Švejnar

8. prosinec 2008

Pondělním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl ekonom Jan Švejnar. Řeč byla nejen o tom, jak dnes s odstupem hodnotí svou prezidentskou kandidaturu či nakolik se domnívá, že americká politická kultura může být pro tu českou vzorem, ale například i o ekonomické krizi. "Myslím, že jsme teprve v prvním poločase," shrnuje svůj postoj Jan Švejnar. V úterý 9. prosince bude hostem cestovatel Miroslav Zikmund.

"Po prezidentské volbě jsem rychle přešel do normálního života. Udělali jsme jako tým všechno, co jsme mohli udělat, a tak jsme si nic nevyčítali." Tak dnes ekonom a profesor na Michiganské univerzitě Jan Švejnar vzpomíná na svou kandidaturu na prezidenta České republiky. V té jej tenkrát porazil současný prezident Václav Klaus. Jan Švejnar přesto nepociťuje z porážky zklamání. Možnost kandidatury pro něj prý znamenala především velkou příležitost - příležitost k tomu, aby české veřejnosti ukázal, že existuje alternativa ke stávajícímu směřování české politiky.

Jan Švejnar skutečně byl během své prezidentské kampaně prezentován jako nositel změny. Právě to jej pojí s novým prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Na něm profesor Švejnar neoceňuje jen to, že vnesl čerstvý vítr do americké politiky, ale i jeho inovativnost. Fundraising přes internet, moderní formy komunikace s veřejností, důraz na osobní kontakt s voliči - tak shrnuje Jan Švejnar základní stavební kameny Obamovy předvolební kampaně, jež nakonec slavila úspěch.

Právě Barack Obama se stal jedním z témat Dopoledního Radiožurnálu. Americký prezident totiž nastoupil do úřadu v nelehké situaci finanční krize. Jeho hlavní devízou, poznamenává Jan Švejnar, je to, že byl schopen sestavit velmi dobrý tým z expertů bez ohledu na politickou příslušnost. A jaký bude mít nová americká administrativa pravděpodobný recept na ekonomickou krizi? Utahování opasků v prvé řadě - nelze však vyloučit ani dočasně velké výdaje, které budou zaměřeny na stimulaci ekonomiky a zastavení recese, která trvá už přes rok.

O ekonomické krizi byla v Dopoledním Radiožurnálu řeč v prvé řadě. Byl to právě ekonom Jan Švejnar, který už před jejím příchodem zásadní zpomalení ekonomiky předpovídal. A jaká je jeho prognóza nyní? Dno recese odhadnout nedokáže, ale domnívá se, že většina dohadů je příliš optimistická: "Myslím, že budeme šťastní, pokud budeme mít příští rok pozitivní tempo růstu."

Lucie Výborná se Jana Švejnara ptala i na jeho další plány v české politice. Kandidoval by například znovu na prezidenta republiky? Jan Švejnar odpověděl výmluvně: "Rozhodl jsem se, že budu sloužit České republice, takže pokud by k tomu byla příležitost a příhodné podmínky, tak jsem ochoten znovu kandidovat."

Jeden ze Švejnarových plánů, jak zlepšit politické prostředí a politickou kulturu v Česku, je založení nezávislého think tanku. K čemu by mělo podobné myšlenkové centrum sloužit? Proč se domnívá, že by Česká republika měla omezit svou závislost na ruské ropě? A má současná ekonomická krize nějaká pozitiva?

Záznam celého rozhovoru s Janem Švejnarem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.