Jan Smetana nejen o soutěži Míň je víc: Splnil se mi sen. V práci sportovního novináře jsem se našel

24. leden 2015

V mládí hrál závodně tenis a basketbal. Soutěživost mu zůstala, i když dnes v trochu jiné podobě. Sportovní komentátor České televize Jan Smetana moderuje novou soutěž Míň je víc, kterou si už oblíbili třeba diváci britské BBC.

Moderování soutěže považuje Jan Smetana za skutečnou výzvu. „Byl jsem rád, že mě tvůrci pozvali na konkurz. Když si mě vybrali, potěšilo mě to. Jsem totiž soutěživý člověk,“ přibližuje v rozhovoru Hosta Radiožurnálu moderátorce Patricii Strouhalové a posluchačům.

Živé vysílání je navíc obrovský adrenalin. Jak Jan Smetana připouští, moderování bez čtecího zařízení v prostředí, kde nevíte, co se může stát, je velká zkouška. „Na to se snad ani nedá připravit,“ uvažuje.

Jan Smetana však chtěl vždy pracovat v rozhlase. „Věděl jsem, že chci být sportovní komentátor. A to i v době, kdy jsem netušil, že existuje žurnalistika jako profese,“ popisuje a vzpomíná na to, jak během školních zápasů víc mluvil a komentoval než hrál. „V té profesi jsem se našel, splnil se mi sen,“ dodává.

Čtěte také

Jeho život pak změnilo narození jeho dvou dětí. „Dítě jsem chtěl,“ uznává s tím, že sice můžete před jeho příchodem koupit cokoliv, ale nakonec stejně zjistíte, že nejste připravení. „Už neřeším banality,“ tvrdí o své životní změně.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.