Jan Simon

3. červen 2009

Klavírní virtuos a ředitel Symfonického orchestru ČRo Jan Simon - právě ten byl hostem středečního Dopoledního Radiožurnálu. A otázky mu pokládala Lucie Výborná. Ve čtvrtek 4. června bude hostem sexuolog Petr Weiss.

Právě dnes končí uznávaný festival vážné hudby Pražské jaro. Není tedy divu, že i o něm byla mezi 10. a 11. hodinou řeč.

S jakým ohlasem se například setkala symfonie Pán prstenů v podání členů Symfonického orchestru Českého rozhlasu na právě končícím Pražském jaru? "Pro nás to byl úžasný zážitek právě kvůli zájmu publika," hodnotí Jan Simon. "Kongresové centrum bylo zaplněno do posledního místa - což čítá 2700 návštěvníků. Na pražské poměry v oblasti klasické hudby je to dimenze značně neobvyklá."

Lucie Výborná s Janem Simonem však zavítali i do vzdálenější minulosti - to když vzpomínali na turné Symfonického orchestru ČRo po Číně, které se odehrálo v roce 2001. Jak turné vypadalo, přibližují i následující slova Jana Simona: "To, že jsme tam hráli v košilích, džínech, teniskách, případně v motýlcích, nebyla naše volba. Bylo to zaviněno špatnou logistikou dnes již neexistující letecké společnosti."

Téma vhodného oblečení těch, kdo produkují vážnou hudbu, se Jan Simon pokusil dále rozvést: "My jsme s Pavlem Klikarem kdysi vedli debatu o tom, že i párek u táboráku může výborně chutnat. A já říkám - ano, může výborně chutnat, ale k tomu buřtu patří to, že ho jím v šortkách nebo džínech, mám upatlané ruce a papírový tácek - to je pro buřt ideální kombinace. Pokud si ale chci vychutnat nějakou delikatesu zcela jiného ražení, už by tato kombinace vhodná nebyla."

Nejen o minulosti s Janem Simonem mluvila Lucie Výborná. Ptala se jej například i na to, s jakými očekáváními vyhlíží k blížícímu se hudebnímu festivalu Pražský podzim, nebo na to, jak široký je jeho hudební repertoár. Odpovědi Jana Simona nejen na tyto otázky se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janerm Simonem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio