Jan Rybář

20. listopad 2010

Novinář, fotograf, spisovatel a nově i autor detektivního románu z dob rudolfínské Prahy, v němž se věnuje osobnosti Tychona Braha – to vše je sobotní host Václava Žmolíka, publicista Jan Rybář. Kdo byl a jaký byl Tycho Brahe, muž, který žil v letech 1546 až 1601? „Z dnešního hlediska byl jedním ze skutečných titánů vědy té doby,“ nepochybuje Jan Rybář.

Bouřlivák a člověk, který si nekompromisně dokázal stát za svým. Takový prý byl Tycho Brahe – aspoň podle toho, jak jej Jan Rybář zobrazil ve svém detektivním románu Čtvrtá kostka, v němž čerpal z rozsáhlých znalostí rudolfínské Prahy. „Kdybychom žili v Praze kolem roku 1600, nesporně bychom o něm věděli – byl v tehdejší době takřka celebritou,“ upozorňuje Jan Rybář na složku Brahovy osobnosti, která nebývá tak známá. „Dokonce měl i jeden z největších tehdejších platů a skutečně – byl vidět.“

Když přišel Brahe do Prahy, byl už hvězdou tehdejšího vědeckého nebe Evropy. Měl za sebou dlouhá léta působení v Dánsku, kde vybudoval jednu z prvních vědeckých institucí na světě a observatoř, kde prováděl svá, na tehdejší dobu velice přesná, pozorování. „Když se v Dánsku rozhádal s tamním vládnoucím rodem, není divu, že jej Rudolf II. povolal, aby pomohl Praze dobýt její místo na výsluní vědy,“ upřesňuje Jan Rybář.

Skutečně byla Brahova pozorování překonána až 60 let po vynalezení dalekohledu? „Dokázal popsat to, co viděl, s fascinující přesností. I to umožnilo jeho následovníku Keplerovi, aby formuloval zákony pohybu vesmírných těles – tedy zákony, které platí dodnes,“ zdůrazňuje host Václava Žmolíka ve vysílání.

A mezi 11. a 12. hodinou přišla řeč například i na vyzdvižení ostatků Tychona Braha, k němuž došlo přednedávnem. Byla příčinou jeho smrti skutečně otrava rtutí? A jak to, že byl Brahův hrob otevřen už podruhé? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Rybářem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.