Jan Petránek

7. březen 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu novinář Jan Petránek. Jak hodnotí prezidentské volby v Rusku? Je možné, aby jednou byla Ruská federace vyspělou demokracií? A jaké vtipy vyprávěl kdysi indické premiérce Indíře Gándhíové? I to prozradil moderátorce Lucii Výborné a posluchačům během dopoledního vysílání.V sobotu 8. března bude hostem Dopoledního Radiožurnálu herec Miroslav Donutil.

Dnešního hosta přivítala moderátorka Lucie Výborná v poněkud netradičním čase. Ve vysílání totiž dostal přednost přímý přenos z Pražského hradu, kde probíhalo slavnostní jmenování prezidenta Václava Klause.

První otázky se tak nemohly věnovat ničemu jinému. Jan Petránek porovnal nástup staronového prezidenta Klause se situací například na Ukrajině nebo v Polsku. Ne všude prý probíhá nástup hlavy státu s takovým klidem jako v Čechách. "To, co jsme viděli z Hradu, bylo velice umírněné a důstojné," shrnul první prezidentský proslov a průběh slavnostního jmenování Jan Petránek.

Změna prezidenta se chystá, zhruba za dva měsíce, i v Rusku. Nešlo tak opominout ani tuto oblast. Jako velký znalec ruských poměrů a politiky se Jan Petránek pustil do hodnocení Putinova nástupce. "Lze očekávat, že Medveděv bude pokračovat v Putinově politice. Je to člověk z jeho týmu, schopný a vzdělaný," zhodnotil politika Petránek. "Medveděv je prý o 74 milimetrů menší než Putin, je však důležité, jestli bude větší v pohledu na to, co Rusko potřebuje,"uzavřel hodnocení nového prezidenta zahraniční komentátor Jan Petránek.

Putin se, podle Petránka, prokázal jako schopný a tvrdý vůdce, který dostal zemi do rukou v rozpadlém stavu. "Třináct tisíc vesnic a osm set měst vymřelo za dobu od rozpadu Sovětského svazu do dneška," řekl ve vysílání Radiožurnálu Petránek. Zjistily to prý nedávné satelitní snímky Ruska. Podle Petránka, je cesta k obnově této země, v bohatství uloženém v zemi. "Dalo by se říct, že Rusko je nejbohatší země světa, plná nejchudších lidí," okomentoval stav bývalé světové supervelmoci Jan Petránek.

Při té příležitosti připomněl nedávný výrok prezidenta Klause. "Nesmíme si plést současné Rusko se Sovětským svazem. Sovětský svaz byl tyranský, komunistický stát. Dnešní Rusko je nesmírně tvrdý kapitalistický stát. Změna kvality je tedy zcela zásadní," interpretoval prezidentův výrok Jan Petránek.

Slovo se poté stočilo na zkušenosti a zážitky Jana Petránka, které za svoji kariéru v zahraničí získal a prožil. Jako bývalý zpravodaj se například zúčastnil mnoha státních ceremoniálů v Indii, ve Vietnamu, v Rusku a mnoha dalších zemích.

Vzpomněl tak například na nástup první ženy do čela miliardové Indie. Zaujalo ho tenkrát totiž, že prezidentka Indické republiky stála podle protokolu u standarty, na které bylo v místním jazyce napsáno -" pravda vítězí". "Česká republika a indická republika tak mají stejné heslo na standartě prezidenta. Zajímavý je i fakt, že u nás je na vlajce lev a Indové tam mají lvy tři," uvedl Jan Petránek.

"To, že pravda vítězí, je zbožné přání. A je hlavně na nás, na novinářích, abychom se dívali na prsty prezidentovi, předsedovi vlády, i kterémukoliv poslanci, co říká, co dělá, a abychom mu připomněli, když se věci začínají měnit," uzavřel téma Jan Petránek.

Záznam celého rozhovoru s Janem Petránkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio