Jan Macháček: Dobrá zpráva pro Německo, špatná zpráva pro Evropu

10. leden 2012
Ozvěny dne

Kromě toho, že se včera konala v Berlíně schůzka německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nikolase Sarkozyho, proběhla v Německu také významná aukce státních dluhopisů.

Tedy „významná“. Takové aukce se dějí bez povšimnutí běžně. Jenže tato aukce byla pro Němce bezprecedentní v jedné podstatné věci. Včera prodané šestiměsíční německé státní dluhopisy mají takzvaný záporný výnos. Investoři německé vládě platí za to, že jí mohou půjčit peníze, respektive za to, že si je mohou v německých státních papírech na půl roku uložit.

V Německu se tak stalo poprvé v historii, ale totéž se odehrálo nedávno v Holandsku a také ve dvou zemích mimo eurozónu, konkrétně ve Švýcarsku a Dánsku.

Dalo by se tedy říci, že německé dluhopisy se prodaly rekordně dobře či úspěšně. Potíž je však v tom, že to je dobrá zpráva jenom pro Německo. A to navíc pouze v jednom ohledu.

To, že investoři Němcům platí za to, aby jim mohli půjčit, svědčí o tom, za jak málo bezpečné považují cenné papíry jiných států v eurozóně, jak slabou důvěru mají v to, že se jim peníze vložené do španělských či italských dluhopisů vrátí.

Převis poptávky po německých státních papírech svědčí i o tom, že investorům ani nepřipadá výhodné uložit si peníze v evropských bankách a raději si připlatí za bezpečnost.

Když si to přeložíme do srozumitelnějšího jazyka, tak investoři nemají důvěru v to, jak se krize eurozóny řeší a prognózy nepovažují za dobré. Možná dokonce počítají s rozpadem eurozóny, nebo si myslí, že v Evropě zkrachuje nějaká větší banka, možná v Itálii, možná ve Francii či Španělsku. Patrně se též domnívají, že kromě Německa či severu nečeká Evropu v brzké době žádný hospodářský růst.

Dobré by bylo, kdyby Němci svoje levně či výhodně získané zdroje použili na posílení solidarity v Evropě, to znamená na pomoc periferním zemím. To od nich ovšem opravdu čekat nelze. Spíše to posílí jejich jednostrannou verzi příběhu a výkladu událostí. Budou si říkat ještě více než nyní: ať všichni hospodaří jako my a budou si také půjčovat levně.

To přitom zařídit nejde. Dobrá zpráva pro někoho je dobrou proto, že je špatnou zprávou pro ostatní.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu