Jan Kubát z ČHMÚ: První povodňovou výstrahu jsme vydali už ve středu

3. červen 2013

Vzhledem k aktuální povodňové situaci doplňoval aktuální informace z jednotlivých krajů Česka mezi 10. a 11. hodinou také hydrolog Jan Kubát. Moderátorka Lucie Výborná si s ním povídala o vzniku povodňových předpovědí, ale také o práci Českého hydrometeorologického ústavu.

„Vydáváme předpověď toků na 48 hodin dopředu,“ popisuje Jan Kubát v úvodu rozhovoru. Tento limit je podle něj daný především charakterem našeho povodí. „Neposoudím, jestli pražský magistrát začal stavět protipovodňové bariéry včas, ale bylo deklarováno, že na jejich stavbu stačí 18 hodin, což je v limitu,“ zamýšlí se.

První výstrahu vydali hydrologové už ve středu 29. května. „Jenže v tu dobu ještě nikdo nevěděl, že srážky budou tak rozsáhlé,“ zdůrazňuje Jan Kubát a opatrně připouští, že je důvod k optimismu. Déšť během posledních 12 hodin zeslábl a přesunul se spíš nad severní část republiky. „Řeka Berounka pořád stoupá, a proto možná půjde nahoru i Vltava,“ zamýšlí se.

Často se vzpomíná na velkou vodu v roce 2002. „To byla povodeň s pravděpodobností příchodu jednou za 500 let,“ podotýká Jan Kubát a uznává, že jde spíš o teoretickou rovinu. „Praxe je trochu jiná a opakování povodní velmi variabilní,“ vysvětluje.

Proč Hostivařská přehrada nedokáže zachytit velkou povodňovou vlnu? Kdy došlo ke změně krizového řízení v Česku? A jak si jednotlivá pracoviště ČHMÚ předávají informace o významných tocích? I to jste mohli slyšet ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Kubátem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio