Jan Burian

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl ve středu písničkář, spisovatel a hudební skladatel Jan Burian. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o svých příštích projektech, cestování po Islandu nebo o přípravě moderování letošních knižních cen Magnesia Litera. Ve čtvrtek 10. dubna bude hostem astronom Jiří Grygar.

Proč kopírování zachraňuje hudbu? "Protože když něco rozmnožujete, tak toho přibývá. Je to reakce na to, že kopírování zabíjí hudbu. To si vymyslely velké průmyslové firmy, aby zachránily, místo aby řekly, že kopírování zabíjí naše peníze, což bychom všichni uznali, tak do toho tahají hudbu, o kterou jim vůbec nejde, protože jim jde jenom o peníze. Když někdo rozmnoží moji nahrávku, tak přeci víc žije," uvedl Jan Burian.

Dotkl se také role mužů a žen ve společnosti. Podle něho se tyto role proměňují od konce 19. století nástupem emancipace. "I dneska. Je to dost dynamický vývoj," řekl písničkář a doplnil, že na tento vývoj muži nejsou připravení. A právě o různých příbězích můžu natočil Jan Burian své nové CD, které nese název Muži jsou křehcí. "Je to popis naší momentální situace. A na tom nejsme dobře," přiblížil Jan Burian.

V České televizi od začátku roku běží Burianův den žen. V jeho pořadu se objevily například česká miss Eliška Bučková, Dagmar Patrasová nebo Petra Kováčová-Paroubková. "Neděláme medailony. Děláme pořady o problémech, které ty ženy s sebou přinášejí a který může působit negativně, nebo naopak pozitivně," řekl Jan Burian. A bude den mužů? "Nevím. Zatím mi připadá ten mužský pořad divný v tom, že tam bude muž a vedle něho muž a bude to taková nuda pro diváky. Vždycky někdo z nás dvou bude dosti nevzhledný a není to taková zábava. Ale možná to tak bude. Teď o tom přemýšlíme," dodal písničkář.

Záznam celého rozhovoru s Janem Burianem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio