Jaký je stav českého divadelnictví? Nastiňuje herec Josef Carda z Divadla Bez zábradlí

17. říjen 2015

S hereckými kolegy Karlem Heřmánkem a Zdeňkem Žákem připravuje v Divadle Bez zábradlí hru Art od Yasminy Rezy – příběh o třech kamarádech, z nichž jede si koupí obraz, a silné přátelství se náhle začne bortit. „Skvěle napsaná hra,“ pochvaluje si v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou herec Josef Carda.

S pražským Divadlem Bez zábradlí je spojen už dlouhou dobu, kromě zkoušení nové hry stále uvádějí oblíbené představení Jistě, pane premiére nebo Blbec k večeři, kterou hrají 20 let. „Je dobré, když vidíte, že je plné jeviště a lidé tleskají, rádi se vracejí,“ podotýká.

Čtěte také

A jaký je stav českého divadelnictví? Rozčiluje ho například způsob, jakým se rozdělují granty. „Všichni mají stejnou startovní čáru a podle toho, jak lidi chodí a jaká jsou představení, tak podle toho by se měly rozdělovat peníze,“ míní s tím, že je to jak u výrobku – ten kvalitní si bude kupovat vždy více lidí.

Jeho otec hrál v ochotnickém divadle a on sám se poprvé se na jevišti objevil v Ústí nad Labem. Jak jsou na tom čeští herci ve srovnání se zahraničními? „Co se týče platu, tak hodně špatně,“ upozorňuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.