Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály

11. červenec 2012

V České republice je zhruba 100 tisíc pravidelných kuřáků marihuany, upozorňuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Jedna pětina jeho mužů je vyčleněna právě na nelegální pěstírny a problematiku konopí. Podle něj se Česká republika v otázce nadměrného a rizikového užívání marihuany dostává na vrchol Evropy.

Poslední dobou se policistům podařilo odhalit hned několik pěstíren marihuany. „Představte si velký krytý prostor, který je izolován, v prostoru převažují květináče, v nich je substrát, ve kterém se pěstují květiny. Nad květinami je nějaký osvit a je k nim zavedena závlaha. Ta může být automatická i poloautomatická, ve vietnamských případech převažuje pak lidská síla,“ popisuje Jakub Frydrych, jak vypadá taková velkopěstírna marihuany.

Policie přitom zaznamenává raketový vzestup v úspěšnosti odhalení právě těchto velkých průmyslových pěstíren. To vede drogové gangy i k větší snaze o utajení, jako tomu například bylo nedávno na Karlovarsku, kdy byl vietnamský zahradník zazděný v místnosti s konopím.

Podle Jakuba Frydrycha Česko zažívá prudký rozmach velkopěstíren

Utajení pěstitelé musí udržovat i kvůli konkurenčním skupinám

„Omezení svobody toho člověka směřovalo primárně k tomu, aby se zakryla produkce. Tato utajení nesměřují primárně vůči policii, ale především vůči konkurenčním skupinám,“ upozorňuje ředitel Národní protidrogové centrály. Podle něj je snaha jedné pěstitelské skupiny okrást jinou v tomto zločinném odvětví na denním pořádku.

Spolu s větším počtem odhalených pěstíren je ovšem také nutné dodat, že toto odvětví zločinné činnosti v České republice zažilo prudký rozmach. „Dříve nebylo moc pěstíren, kde by bylo víc jak sto květin,“ upozorňuje Frydrych.

Objekty, kde se pěstuje marihuana, bývají často zdevastované

Ředitel Národní protidrogové centrály přitom varuje především majitele pronajatých objektů, kteří vidí jen solidní zisk a o víc se nestarají. „Pěstírny mají velkou spotřebu energie, která se ovšem neplatí. Ta se pak většinou vymáhá na majitelích objektů. S pronájmem prostor ještě souvisí určité konstrukční změny skeletu nemovitosti, probourávají se tam stěny, do toho se využívají hnojiva, je tam velká vzdušná vlhkost, nucený oběh vzduchu. Pěstírny, které jsem viděl v rodinných domech, zdevastovaly objekt svému majiteli,“ varuje Jakub Frydrych.

Ředitel Národní protdrogové centrály upozorňuje na rizika marihuany

Jak vzkvétá drogový byznys během prázdnin? Které z látek, jež nabízejí dealeři na letních hudebních akcích, bývají nejvíce nebezpečné? A odkud kam dnes vedou přes Českou republiku cesty narkomafií? I na to se moderátorka Lucie Výborná zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Frydrychem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio