Jako Ozzáka mě někteří lidé vůbec nepoznali. A to je dobře, říká Martin Dejdar

20. prosinec 2017

Čím je starší, tím víc prý o sobě a své profesi přemýšlí. A tím víc se pak snaží v roli sám sebe potlačovat. „Pro diváka je zajímavé, jak herec hraje někoho jiného, ne to, že je ve všech rolích stále stejný,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou herec a moderátor Martin Dejdar.

Oproti současným fimům mají starší jednu obrovskou výhodu, alespoň pokud jde o Martina Dejdara. „Staré filmy byly i o vnější změně: každá role měla jiné fyzické atributy. Na tom by se mělo daleko víc pracovat i dnes, pro diváka je to velmi zajímavé,” je přesvědčen Dejdar.

Jako příklad uvádí známou roli opilce Ozzáka ze sitcomu Comeback. Byl tlustý, kulhal a pro diváky byl jednoznačně rozpoznatelný a zapamatovatelný. „Po prvních dílech ale někteří lidé nevěděli, kdo Ozzáka hraje! To je podle mě nejlepším, co se herci může stát.”

I to říká Martin Dejdar, který ve své slavné roli Maděry ze seriálu Zdivočelá země zestárnul na sedmdesát let. „Vypadal jsem stejně jako můj vlastní strýc,” směje se herec. „Maskéři se mnou ale měli strašnou práci, vždy to trvalo několik hodin.”

S Lábusem se hraje skvěle

Jedním z nejnovějších hereckých počinů Martina Dejdara je film Kluci z hor, který diváci uvidí v roce 2018. Nabídku prý oblíbený herec vzal hlavně proto, aby se potkal s Jiřím Lábusem. „Hraje se s ním velmi dobře. Když navíc pracujete s člověkem, kterého znáte víc než třicet let, je to jiné,” popisuje.

„Nemám před ním takový respekt, je-li třeba, dokážeme si všechno říct do očí,” vysvětluje. „Dnes navíc není moc času, na všechno se hodně spěchá. U filmu Kluci z hor jsme ale neměli žádná omezení, to už dnes skoro nezažijete!”

autoři: lvb , als