Jakékoli jídlo s houbami bude v Krkonoších lokální provenience, slibuje Maurer

7. červenec 2018
Glosa Pavla Maurera

Výlet do Krkonoš není jen o relaxaci v přírodě a zdolávání vrcholů. V nejvyšším pohoří Česka se dá třeba právě při letním výletě i dobře najíst a napít. Několik gastronomických tipů pro vás má v dnešní kulinářské glose Pavel Maurer.

Prázdniny jsou tady! Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů. Čechy, Morava, Slezsko, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat do Krkonoš.

Ještě než se dostaneme k místním kulinárním specialitkám, chtěl bych upozornit na čistou, průzračnou a neuvěřitelně chutnou vodu. Pokud se vydáte na pěší tůru z Pece na naši nejvyšší horu Sněžku, tedy na výlet v tomto kraji téměř povinný, potkáte po cestě několik místních osvěžoven a hospůdek.

Ptejte se na vodu z vlastní studny, potažmo z potůčku. Rádi vám natočí karafu něčeho, co je čiré, ryzí, chladné, osvěžující, úplně přírodní a bez jakýchkoli chemických prostředků či stabilizátorů.

Pro mne je to vždy stejně okouzlující, jako když si dám typické vynikající borůvkové knedlíky z místních borůvek sypané tvarohem a nebo když zavítám do restaurací, kde mají vystaveny pětilitrovky se sušenými houbami, které tu sezónně sbírají zkušení kuchaři.
Pavel Maurer

Vše, co ochutnáte s houbami je téměř zaručeně lokální provenience. Na svých krkonošských toulkách po značených cestách nebo běžkařských trasách se dá natrefit na malé ekofarmy, které vám nabídnou domácí jehněčí, vlastní kozí sýry a také hodně řídké farmářské jogurty. Osladí vám je sběračkou z kádě plné domácích malin, ostružin, borůvek a lesních jahod.

Kdo vyznává tyto přírodní dobroty, tak se musí dívat kolem, aby nenaletěl nějakým turistickým pastím. Když si však dáte trochu práce nebo se pozeptáte místních - oni vám rádi doporučí kvalitní domácí kuchyni, kde mají nejlepší krkonošské kváskové kyselo nebo kde otevřeli nový minipivovárek. V Krkonoších jsou k mání luxusní podniky, ale i místní lacinější hospůdky pro pěší turisty, studenty a výletníky, kteří netouží po lukulských hodech, ale velmi ocenění prostou, místní gastronomii, která využívá především lokálních surovin a tradičních receptů. Každý podle svého.

Krkonošské kyselo z chlebového kvásku

Každopádně, kromě všeho toho jídla, pití a bylinných likérů, je třeba myslet na dobré vytrávení a tak nezapomeňte ani v Krkonoších na staré čínské přísloví, že „po každém jídle je třeba ujít aspoň tisíc kroků, abychom byli věčně zdrávi.“ A já dodávám „Zhluboka přitom dýchejte z plných plic! Vzduch je zdarma a zatím je ho v Krkonoších všude dostatek!“

autor: Pavel Maurer
Spustit audio