Jaké školní pomůcky potřebují prvňáčci?

31. srpen 2001
Dobrá rada

Žákům základních, speciálních a středních škol oficiálně končí letní prázdniny. V pondělí se do školních lavic vrátí téměř 1 667 000 žáků a studentů. Bude na ně čekat přes 200 000 pedagogů, kteří se na jejich návrat připravovali ve školách už po celý tento týden. Dnešní Dobrou radu proto věnujeme všem prvňáčkům a hlavně jejich rodičům, kteří možná ještě na poslední chvíli shánějí potřebné školní pomůcky. Dobrou radu připravila Andrea Říhová.

Říhová: Pokud vaše dítě nenašlo tašku do školy, nebo penál pod vánočním stromkem a jestli obcházíte papírnictví a obchodní domy na poslední chvíli, mohly by se vám hodit ještě informace o tom, co by měl takový prvňák do školy mít. Nejdůležitější rada zní - nekupujte dětem zbytečnosti a nepřetěžujte tak jejich tašky. Při návštěvě papírnictví kupte dětem obaly na sešity, sešity samotné by pak měly dostat ve škole. Co ještě dá dětem škola, o tom už Radmila Dvořáková, učitelka prvního stupně Základní školy v Litvínovské ulici v Praze 9.

Dvořáková: Děti dostanou učebnice, znamená to Živá abeceda, to je to první čtení, k tomu dostanou písmenka, potom slabikář, v pozdějším období čteme také ještě knížku první Čítanka, to všechno děti dostanou, rodiče zase musí dětem opatřit věci, které potřebují na psaní, na kreslení, na tělocvik, v lednu, kdy je zápis dostanou rodiče takový leták, kde je všechno napsáno, co děti potřebují. To znamená aktovka, penál vhodný, do toho pero Tornádo, tři tužky , můžou mít ořezávátko i gumu, jsou dobré vodovky, štětec, pastelky ve dřevě, voskovky na kreslení, nůžky s kulatými hroty a místo takové té igelitové pleny pod čtvrtky používám já staré noviny. Když se umažou, tak se vyhodí do koše.

Říhová: Ještě ke školním aktovkám. Benjaminkům se z orthopedického hlediska doporučují spíše brašny, než batohy. Při nákupu dbejte také na to, aby taška do školy zvyšovala bezpečnost dítěte na ulici. Vhodné jsou odrazky, nebo výrazné barvy. Prvňákům nekupujte zbytečně veliký penál. Pro jedno pero a pár tužek je to zcela zbytečné. Tytam jsou doby, kdy děti potřebovaly na tělocvik jarmilky, červené a nebo modré trenýrky s bílým tričkem . Na tělocvik mohou děti nosit prakticky cokoli, v čem se jim bude dobře sportovat. Stejně tak jako u přezůvek, i tady je dobré dbát na vhodnou sportovní obuv. Škola učí také děti tomu, aby byly čistotné.

Dvořáková : Samozřejmě dodržujeme hygienu, takže ručníčky aby děti měly, ty obyčejně zůstávají na věšáčku ve třídě, no a také já v první třídě , aby se naučily pěkně stolovat, tak vyžaduji takový ubrousek, že mají tu svačinu.

Říhová : Závěrem paní učitelka Dvořáková radí - dopřejte dětem vše co potřebují, ale zbytečně neutrácejte.

Dvořáková: Opravdu úplně stačí to levnější, žádné drahé patrové penály. Záleží na rodičích, jestli chtějí koupit dítěti něco dražšího, ale doporučuji opravdu to levnější.

autoři: jkr , anr
Spustit audio

Více z pořadu