Jak si poradit s trémou? Prožijte si ji nanečisto, radí specialistka na neverbální komunikaci

16. říjen 2014

Svým studentům radí, jakým způsobem mají používat gesta, učí je například mluvit se zátkou mezi zuby. A tak si moderátorka Lucie Výborná během rozhovoru bere do úst tužku a snaží se mluvit, ale moc se jí to nedaří. „Častou chybou je, že lidi mluví se zatnutými zuby – vokál musí být puštěn, je to jednoduchý trik a lidem se mluví lépe,“ vysvětluje v Hostu Radiožurnálu profesorka neverbální komunikace a prorektorka pražské AMU Noemi Zárubová.

„Řeč má své neverbální stránky. Lidem, kteří mluví v rádiu, radím, aby příliš nešeptali. Kdybych nyní ztišila hlas, tak to bude vypadat, jako že kujeme spolu pikle,“ odpovídá na otázku, zda rozhlas patří k milosrdnějšímu médiu.

Čtěte také

„Když se na někoho podívám, tak přemýšlím, co mu můžu vytknout a co ještě může zlepšit,“ nastiňuje svou práci se studenty, občas ale pomáhá i politikům. Jak se během uplynulé dekády změnil jejich styl? „Výměna názoru a naléhání na voliče je mnohem ostřejší, jde o nepřiměřený apel,“ míní s tím, že těžko rozlišíme, co si kdo myslí. „Všichni mají shodný volební program a podobně jej prezentují, což vyžaduje větší orientaci od voličů,“ podotýká.

A jak pracovat s trémou? „Existují různé triky, ale úplně se odstranit nedá. Dobru radou je na věc se připravit, prožít si trému nanečisto, a pak se odměnit něčím dobrým – jít ven a vycvičit ze sebe přetlaky, radí s tím, že každý si musí vyzkoušet, jaký trik na něj platí nejlépe. „To, co nám dělá trému nebo rozpaky, se dá vycvičit. Pomůže nám, když se vystavíme zátěži opakovaně,“ upozorňuje.

Noemi Zárubová v Hostu Radiožurnálu popisovala práci na neverbální komunikace

Lze v komunikaci odhalit lež? A odkud pochází tréma? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio