Jak se postarat o ježka-nalezence

17. listopad 2001
Dobrá rada

Ne každé zvíře se s příchodem zimy vyrovná. Do problémů se může v mrazech dostat například ježek. Stačí, aby neměl dostatečnou váhu a zimu nepřežije. V Dobré radě o tom s Petrem Stýblem z Českého svazu ochránců přírody mluvila Andrea Říhová.

Stává se velice časo, že lidé najdou na uilici ježka. Co s ním ?

Petr Stýblo: Pokud ho najdou v této době, nejdříve by ho měli zvážit. Pokud váží méně než 700 gramů, není schopen přežít zimu. V tom případě by se měli obrátit na odborníky a nesnažit se mu pomoci sami. Když zavolají Český svaz ochránců přírody, tak jim poradíme, jak se o ježka přes zimu postarat, nebo dáme adresu nejbližší záchranné stanice, kam mohou ježka dopravit.

Co dát takovému ježkovi za potravu?

Petr Stýblo: V žádném případě nedávat mléko a nenapichovat jablka na bodliny. Ježek je masožravec. Dejte ho do papírové krabice do teploty 10 až 15 stupňů. Dejte mu čistou vodu, můžete i slabý heřmánkový odvar. Můžete mu dát například syrové drůbeží krky.

Proč vlastně zachraňovat ježky?

Petr Stýblo: Ježci, kteří nemají dostatečné tukové zásoby, sice na podzim usnou, ale přes zimu tukové zásoby vyčerpají. Probudí se příliš brzo a zmrznou, nebo se neprobudí vůbec. Pokud tedy ježek váží v této době méně než zmíněných 700 gramů, je dobré ho vzít a vykrmit a nechat usnout. V dubnu nebo v květnu se vypouštějí zpět do přírody, kde je to vhodné. Nepouštíme je tam, kde jsou silnice, kde pobíhají psi, protože to jsou nepřátelé ježků.

A ještě telefonní číslo Českého svazu ochránců přírody, kde vám s nalezeným ježkem nejlépe poradí: 02/22 51 61 15.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu