Jak se mají v extrémních mrazech chovat děti a nemocní lidé

24. leden 2006
Vaše téma

Nepříjemné, dokonce i nebezpečené mohou být extrémně nízké teploty pro lidi, kteří trpí například srdečními nebo cévními nemocemi. Ani diabetikům nedělají velké mrazy dobře. Jak radí odborníci, lidé by měli za nízkých teplot vycházet ven jen v nezbytných případech. Mráz totiž i pro člověka, který například vysoký tlak nebo onemocnění srdce léčí pravidelnými dávkami léků, může být nebezpečný.

Debora Karetová: Může zvýšit napětí jeho tepen. To znamená i těch věnčitých tepen, který následně zmenší průtok. To znamená, neprokrvení srdečního svalu, které za normální teploty by se neprojevilo. To znamená, že ti pacienti v tomto období tedy by měli asi méně vycházet nebo být velice obezřetní, zda ty vycházky konat musejí.

Vlasta Valentová: Říká specialistka v oboru vnitřního lékařství Debora Karetová z 2. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Lékaři dále doporučují nechodit ven v tu nejhorší dobu. To je po ránu. A zbytečně se fyzicky nenamáhat, třeba odklízením sněhu a podobně. Stejně důležité je včas brát své obvyklé léky. Pokud se snad nějaký akutní příznak objeví, doporučuje docentka Karetová s léky nešetřit.

Debora Karetová: Pokud už obtíž mají, tak by neměli šetřit léky, které jim lékař většinou na tento druh obtíží radí. To znamená, nějaké stříkání na jazyk nebo pod jazyk, cucání nitroglycerínu a podobně. Měli by v podstatě nešetřit v tuto chvíli léky a neměli by, bych řekla, jako přemáhat svoje obtíže. Oni mohou být dušní, ale nejenom z důvodu tedy srdečního postižení, ale ten chlad může i zvýšit napětí v průduškách. To znamená, že se to týká i pacientů, třeba s průduškovým astmatem. Takže podstatné je tedy užívat své léky a rozhodně v tomto období, jakoby s nimi nešetřit a naopak při každé začínající potíži je adekvátně použít.

Vlasta Valentová: Rizikovou skupinou mezi pacienty jsou například i astmatici. Ale ani astmatik nemusí v současných extrémních mrazech zůstávat v teple domova. Jen musí stále myslet na to, že extrémnímu počasí je třeba se přizpůsobit.

Debora Karetová: Ten studený, suchý vzduch ho dráždí ke kašli, ale kromě toho může vyvolat skutečně i astmatický záchvat. Takže vždycky radíme astmatikům, aby si chránili ústa, nos před nadechováním toho studeného, tvrdého, suchého vzduchu.

Vlasta Valentová: Říká náš přední odborník na alergie Václav Špičák. A ještě jedno téma z dnešního Vašeho tématu si tu znovu připomeneme. A tím jsou děti a mráz. Doktorka Marie Mikulecká je nejenom internistka, ale také vedoucí centrálního dětského příjmu Fakultní nemocnice v Praze Motole. A tak radí i s těmi úplně nejmenšími kojenci tak do dvou měsíců, abychom v mrazech mínus dva až mínus 10 stupňů skutečně nevycházeli ven zbytečně. A jak má vypadat takové správné dětské oblečení, které prochladnutí v mrazu zabrání? Na co by tedy rodiče měli pamatovat především?

Marie Mikulecká: Určitě správné teplé obutí, aby neprochladly od země. Každý asi dá tu správnou bundu, asi rukavičky. Ale myslím si, že by měly pamatovat taky na to, že když musí už vejít do toho velkýho mrazu, že by měly trošku zabránit vdechování toho ledového vzduchu a dát jim nějakou přikrývku před obličej. Šálu omotat kolem nosíčku, pusinky.

Vlasta Valentová: Doktorka Mikulecká vysvětluje, že při procházce ve velkém mrazu už s těmi staršími dětmi často dělají rodiče dvojí chybu. Jednak je nechají extrémně lítat a skákat nebo je tu zase druhý extrém. Dítě sedí v kočárku nebo se pohybuje málo. V obou případech chladný vzduch může poškodit jeho dýchací cesty. Takže i tady platí, jako ostatně častokrát i při mrazech nemusíme vycházku dětí vynechat, ale všeho s mírou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu