Jak rozeznat korálovce od korálovky?

13. březen 2013

Víte, jaký je rozdíl mezi korálovcem a korálovkou?

Chobotnice maskovaná je tak chytrá, že se umí „převlíknout“ třeba za kraba nebo mořskou sasanku jako děti za kočičku nebo za pejska na karnevalu. V klidu si tak číhá na nějakou rybičku, která v ní nerozpozná svého nepřítele. Stejně tak se sama umí vyhnout útokům svých nepřátel, protože se promění tvarem, barvou nebo dokonce i pohybem v jedovatého mořského hada, kterému se každý z dálky vyhne.

Některá zvířata se o takovou proměnu ani nemusí snažit, zařídila to za ně příroda. Třeba korálovec a korálovka. Oba dva tihle hadi jsou překrásně barevní – mají na sobě červené, žluté a černé pruhy. Jeden z nich, ten neškodný, je maskovaný tím, že vypadá na první pohled skoro jako jeho jedovatý kolega. A má proto od nepřátel pokoj. Ale který je jedovatý a který ne?

Jsou na to dvě pomůcky. Asi víte, že naše užovka je neškodná na rozdíl od užovkovce, který je jedovatý, ale u nás naštěstí nežije. Takže: užovKA a korálovKA – jsou neškodné, užovkoVEC a koráloVEC – jsou jedovatí, a je známá VĚC, že na ně sahá jenom pitoMEC. Promiňte mi ten výraz.

Už víme, že oba hadi jsou žluto-červeno-černo-pruhovaní. Jako druhá pomůcka by vám proto mohla posloužit tahle říkanka:
Žlutá vedle červené –
rychle prchni, ne že ne!
Dělí-li je černý pruh –
jde o neškodný druh.

A to všechno si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.