Jak řešit situace, když vás napadne pes

8. listopad 2005
Vaše téma

Pozor zlý pes! I takový podtitul by mohlo mít dnešní Vaše téma. Někteří psi se zkrátka perou a lidé nevědí co dělat? Nejenom bezprostředně po napadení, ale ani potom. Tady jako od majitele, který svého psa nezvládá získat případně peníze na ošetření. Přes den od vás přišlo mnoho dotazů. Odpovídat na ně bude, na některé z nich, veterinární lékař Jiří Dousek z ústřední komise pro ochranu zvířat.

Přeji dobrý den. Pane doktore, posluchačka z Liberce má podobnou zkušenost jako ta posluchačka, která vlastně odstartovala dnešní Vaše téma. Tedy jiný pes napadl jejího psa. Nezavolali policii. Ptá se, jestli postupovala správně, co radíte vy?

Jiří Dousek: No tak já si myslím, že v podstatě je vždycky potřeba to řešit jako občansko-právní spor. Samozřejmě, že zákon na ochranu zvířat zakazuje vůbec výchovu a cvičení zvířat k agresivitě proti jiným zvířatům. Zakazuje zápasy a podobně. Ale tady došlo k napadení toho zvířete a je to občansko-právní spor, kdy je potřeba jednak si pravděpodobně sehnat nějakýho svědka, případně pokud to zvíře bylo poraněno, tak jít k veterináři, který potvrdí, jakým způsobem a v jakém rozsahu k poranění došlo a samozřejmě, že musím zjistit i toho, kdo mi to způsobil. To znamená majitele toho psa. Takže potom je možný se soudit a vymáhat škodu, která tam vznikla.

Další dotaz je z Ostravy. Ošetřuje nějak zákon to, když na mého psa jiný člověk toho svého doslova poštve?

Jiří Dousek: Ano. Říkal jsem, že zákon na ochranu zvířat zakazuje vychovávat zvířata k agresivitě a štvát zvíře na zvíře je rovněž podle tohoto zákona zakázáno. Čili je to porušení zákona na ochranu zvířat. Takový případ by se oznámil krajské veterinární správě příslušnému inspektorovi.

Jak postupovat, pokud mi majitel agresivního psa odmítá dát peníze na ošetření?

Jiří Dousek: Tak už jsme říkali, že to je občansko-právní spor. Čili soudem. Musím zažalovat u soudu, že mi byla způsobena újma a musím doložit, jaká újma mě byla uložena.

Co se stane když majitel agresivního psa neodvolá psa k sobě a já na psa použiji pepřový spray?

Jiří Dousek: V tom případě je pes považován za nebezpečné zvíře. Pokud útok trvá a to nejen na zvíře, ale i na člověka, tak je možný se teda bránit. Tady je přijatelným prostředkem i tento pepřový spray nebo jakýkoliv jiný odpuzující prostředek.

Takže je to přiměřená sebeobrana.

Jiří Dousek: Ano, je to přiměřená obrana obdobně jako u člověka.

Pak tu máme ještě jeden dotaz od paní Mihulové z Brna. Je tu napsáno, že její pes přežil. Čili asi ten útok byl dost brutální. Vlčáci ještě vážně pokousali jejího manžela. Majitel se ani neozval. Manžel měl od té doby dvakrát antibiotika. Všechno oznámili policii v Letovicích a tady píše ten člověk, který vlastní vlčáky má firmu a právníka, tudíž to půjde právní cestou. Ptá se na co má nárok? Ošetření psa a léčení manželových ran stálo 1500 korun. Prosím poraďte.

Jiří Dousek: Já si myslím, že v tom případě bude rozhodovat soud podle toho, jakým způsobem byly doloženy ty škody, které vznikly. Samozřejmě tak, jak uvádí posluchačka, tak se jedná o poškození psa, kdy v tomto případě pes je považován za věc. Tam bude újma finanční a samozřejmě u toho manžela to bude újma na zdraví. Tady je možný požádat i o určitou spolupráci policii, protože došlo k ohrožení zdraví a k poškození zdraví člověka.

My se rozloučíme. Měl byste radu, jak se nejlépe podobným incidentům vyhnout?

Jiří Dousek: Pro ty, kteří mají svý psi, tak snažit se to zvíře vychovávat, aby k takovým konfliktům nedošlo. Obvykle teda rozumným způsobem naučit toho psa, aby mne poslouchal a pro ty další, pokud znáte někoho takovýho, tak se radši těm konfliktům vyhnout. Pro běžce, lyžaře a cyklisty nejlepší prostě před tím zvířetem, pokud možno, se zastavit, nehýbat se.

Já myslel ujet.

Jiří Dousek: To bohužel ne. Zvíře bývá rychlejší a je tam přirozenej pud, kdy se snaží vás dohnat jako kořist.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu