Jak reagovat na vysvědčení

27. červen 2002
Dobrá rada

Každý poslední den školního roku jsou děti, nesoucí domů vysvědčení s těžkým srdcem, několik se odhodlá domů vůbec nejít a jsou i případy dětských sebevražd kvůli známkám. Jak reagovat na špatné vysvědčení jsme se ptali u odborníka.

Pro rodiče by závěrečné školní účtování nemělo být překvapení. Stane-li se to, pak by, jak tvrdí ředitelka pedagogicko-psychologické poradny v Českých Budějovicích Jaroslava Skálová, se měli rodiče zamyslet sami nad sebou. Přejít špatné známky mávnutím ruky ale také nelze.

Skálová: Pokud dítě špatné vysvědčení přinese, tak musíme zvážit, co to je špatné vysvědčení, úměrně ke schopnostem dítěte. Musíme především zachovat klid, samotnému dítěti také dobře není a strach společně s rozčílením toho asi moc nevyřeší.

K nějakým závěrům bychom měli přistoupit až s chladnou hlavou.

Skálová: Najdeme vhodnou chvíli, abychom si promluvili, co s tím uděláme. Výsledek školní práce není závislý pouze na dítěti, ale na celé rodině. Rozebereme, co můžeme udělat my jako rodiče, co musí udělat školák. Dále je nutné stanovit plán.

Ten může mít písemnou podobu, pro dítě co nejvíc konkrétní, zahrnovat časový harmonogram, osobní vklad rodičů při pomoci s učivem a jiné. Je lepší s učením několik týdnů počkat, děti mají po 10 měsících právo na odpočinek. Prázdninové učení má probíhat po menších částech. Děti by si teď zasloužili malou odměnu, i ty méně úspěšné.

Skálová: Například společná večeře, pozvat pár kamarádů, udělat táborák. Přidáme třeba úměrně zvýšené kapesné, to snad charakter nezkazí. Pokud máte pocit, že vám tyto rady nepomohou a se špatnými známkami potomka se nesmíříte, tak si tajně prohlédněte vlastní vysvědčení.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu