Jak pracují čeští vědci? Radiožurnál se jim každou sobotu podívá pod mikroskop v pořadu Experiment

5. leden 2018

Radiožurnál přichystal nový magazín. Jmenuje se Experiment a přiblíží zákulisí vědy, nových technologií, ale i toho, nad čím experti v Česku bádají. Magazín Experiment budeme vysílat každou sobotu po deváté hodině.

Český tým z Univerzitního centra energeticky efektivních budov začíná stavět prototyp zařízení, které dokáže ze slunce a vzduchu vyrobit vodu pro poušť v Dubaji. I o tom vám na Radiožurnálu řekneme víc už v sobotu 6. ledna v devět hodin.

Prozradíme ale třeba i to, po čem chce pátrat česká mikrobioložka Monika Laichmanová v Antarktidě, a podíváme se, jak se žije a bádá špičkovým českých vědcům. Do své práce nás totiž zasvětí bioložka Marta Vandrovcová, která testuje materiály nové generace, z nichž vznikají moderní kostní implantáty.

„Mám ráda pohyb, proto do práce chodím pěšky,” řekla nám například. „Je to pro mě pud sebezáchovy, vlastní kost je vždy lepší než sebedokonalejší implantát.” Marta Vandrovcová vystudovala biologii a pracovala ve vodárně, to pro ni ale byla rutina. „Toto je zajímavější. Hraju si buňkami a hraju si s nimi ráda,” usmívá se.


Nový pořad o vědě a technologiích Experiment si nalaďte vždy v sobotu po deváté hodině dopoledne na Radiožurnálu. První díl vysíláme v sobotu 6. ledna.

Více uslyšíte už v sobotu v devět hodin na Radiožurnálu.

Věda i pro laiky

Nyní se ale podívejme, jak složité je pro rozhlas natáčet vědecká témata. „Samozřejmě je třeba přeložit vědecký jazyk do jazyka laiků,” upozorňuje redaktor Vojtěch Koval. „A zatím to vypadá, že nám to poměrně jde.”

Právě Vojtěch Koval do jednoho z dalších dílů Experimentu přichystal i rozhovor s Christophem Sotinem z NASA. „Mluvili jsme o jeho článku, který vydal ve spolupráci s českými vědci. Zkoumali existenci vody na měsíci Saturnu,” poopisuje redaktor.

autoři: jch , als , vok
Spustit audio