Jak poznat kvalitní kávu? Poradil barista František Roháček

1. říjen 2013

Nevíte, jak uvařit dobrou kávu? V úterním vysílání Hosta Radiožurnálu poradil barista František Roháček, který se specializuje na přípravu kávy a je držitelem titulu Barista roku 2013. Mezi 10. a 11. hodinou si s ním povídala moderátorka Lucie Výborná.

Ještě před vysíláním připravil František Roháček tureckou kávu s kardamonem, kterou přinesl do studia. Nevyhýbá se však ani kávě z automatu.

„Několikrát jsem se s ní potkal. Na benzínkách plní ideální poměr mezi kvalitou a cenou,“ soudí s tím, že za 10 korun dostanete odpovídající kvalitu nápoje, od kterého nemůžete nic čekat.

Čtěte také

„Rozdíl je, když si v kavárně dáte nápoj za 50 korun, káva není kvalitní a ještě je personál schopný se s vámi hádat,“ zmiňuje některé své zkušenosti František Roháček. V čem tedy tkví mistrovství přípravy kávy? „Zásada je, že i když dva dělají totéž, není to totéž,“ připomíná úterní host.

Velký vliv na výsledný nápoj má hrubost namletí kávových zrn, gramáž, ale také doba přípravy, která se například u espressa pohybuje okolo 20 nebo 30 sekund. Je tedy člověk schopen připravit si kvalitní espresso i doma?

František Roháček, držitel titulu Barista roku 2013

A proč podle Františka Roháčka selhává kontrola kávových zrn, která se k nám dovážejí? Také to si můžete připomenout díky audio záznamu, který najdete přímo v tomto článku a nebo v našem iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Roháčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio