Jak poznat kvalitní kávu? Poradil barista František Roháček
Nevíte, jak uvařit dobrou kávu? V úterním vysílání Hosta Radiožurnálu poradil barista František Roháček, který se specializuje na přípravu kávy a je držitelem titulu Barista roku 2013. Mezi 10. a 11. hodinou si s ním povídala moderátorka Lucie Výborná.
Ještě před vysíláním připravil František Roháček tureckou kávu s kardamonem, kterou přinesl do studia. Nevyhýbá se však ani kávě z automatu.
„Několikrát jsem se s ní potkal. Na benzínkách plní ideální poměr mezi kvalitou a cenou,“ soudí s tím, že za 10 korun dostanete odpovídající kvalitu nápoje, od kterého nemůžete nic čekat.
„Rozdíl je, když si v kavárně dáte nápoj za 50 korun, káva není kvalitní a ještě je personál schopný se s vámi hádat,“ zmiňuje některé své zkušenosti František Roháček. V čem tedy tkví mistrovství přípravy kávy? „Zásada je, že i když dva dělají totéž, není to totéž,“ připomíná úterní host.
Velký vliv na výsledný nápoj má hrubost namletí kávových zrn, gramáž, ale také doba přípravy, která se například u espressa pohybuje okolo 20 nebo 30 sekund. Je tedy člověk schopen připravit si kvalitní espresso i doma?
A proč podle Františka Roháčka selhává kontrola kávových zrn, která se k nám dovážejí? Také to si můžete připomenout díky audio záznamu, který najdete přímo v tomto článku a nebo v našem iRadiu.
Záznam celého rozhovoru s Františkem Roháčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka