Jak neztratit práci, když firmy propouštějí?

18. únor 2009
Pod kůži

Nezaměstnanost se v Česku blíží k sedmi procentům a odboráři tvrdí, že vyskočí až na deset procent. České předsednictví Evropské unie uspořádá v květnu mimořádný summit členských zemí na téma dopady hospodářské krize na zaměstnanost. Na její snížení se zaměřuje i vládní protikrizový balíček opatření. Jak se chovat v době, kdy firmy propouštějí po stovkách? A co má dělat ten, kdo o práci přišel?

Nezaměstnanost v lednu povyskočila na 6,8 procenta a byla tak nejvyšší za posledních 21 měsíců. Jak lidé žijí s hrozbou propuštění?

Úřady práce evidovaly ke konci ledna 400 tisíc lidí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 je celkový počet uchazečů o zaměstnání vyšší o 33 tisíc. Bojí se lidé o zaměstnání? "Určitě. Teď je velká nezaměstnanost, tak musíme zvyšovat kvalifikaci. Díky tomu si nás tam drží," uvedl jeden z dotázaných. Stejné pocity vyjádřil další z oslovených. "Nejsem zaměstnaný, ale majitel firmy. Stejně se ale bojím, protože nám momentálně neplatí," řekl zase jeden dotázaný podnikatel.

"V tuto chvíli doufám, že se mě to netýká," věří žena, které jsme na ulici položili stejnou otázku. Strach o zaměstnání nemá ani jiný oslovený muž a vysvětlil to tím, že má stabilní místo. "Snažím se být pořád školený," naznačil, jakým způsobem se snaží udržet zaměstnání další muž. "Modlím se," prozradil svůj recept jiný. "Jsem osoba samostatně výdělečně činná. Vždycky jsem se soustředil na čtyři až pět druhů zaměstnání. Jsem z Mladé Boleslavi, automobilový průmysl. Tam se to dotkne nejvíc. Mám proto i jiné aktivity než jenom na automobilový průmysl, na ubytování a na takové věci,"doplnil další respondent.

"Kdo chce v dnešní době dělat, tak může. Mám dvě práce a mohla bych mít klidně tři, čtyři," vyjádřila svůj názor na současnou situaci oslovená žena. A co dělá další, aby o své zaměstnání nepřišla? "Snažím se pracovat dobře a poctivě." Stejný přístup se snaží uplatnit i muž, kterému jsme položili stejnou otázku.

Také jsme se zeptali: Co kdybyste práci neměl, jak byste se o ni na trhu práce ucházel? "Kdybych ji neměl, ucházel bych se o ni ve své klasické profesi, tedy ve stavebnictví," prozradil dotázaný muž. "Dneska je nejdůležitější umět řeči. Podíval bych se tady nebo bych změnil místo svého působiště, což je u nás nepravděpodobné. Ve světě je ale běžné, že se lidé stěhují za prací. Anebo bych hledal práci v zahraničí," nastínil svůj pohled další muž. Jiní by spoléhali na úřad práce, inzeráty nebo na kontakty, které si během dosavadní profesní kariéry vybudovali.

Vláda se chystá pracovní místa udržet

České předsednictví Evropské unie svolává kvůli současné hospodářské krizi dva mimořádné summity, z nichž květnový v Praze bude jednat o dopadech krize na zaměstnanost. Hrozbou vysoké nezaměstnanosti se zabývá i vláda. Ulevit podnikatelům, aby mohli zaměstnat i v době krize co nejvíc lidí. To je hlavní úkol protikrizového balíčku opatření, který schválila na začátku týdne. Návrhy připravila Národní ekonomická rada vlády.

Přibližně 50 až 70 tisíc pracovních míst chce stát zachránit díky slevám na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. "Cílí na zlevnění celé pracovní síly, a to zejména na ty nejméně placené. To znamená, že se snažíme nejhůře placené pracovní skupiny motivovat, aby místo toho, aby zůstaly doma, tak aby dostaly šanci. Aby je zaměstnavatelé buď nepropouštěli, nebo naopak zaměstnali. Veřejná služba by byla v tom je přesunout třeba z Poděbrad do Kolína," tedy tam, kde pracovní místa ještě jsou, vysvětluje člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík.

Podniky, které nebudou mít práci pro zaměstnance, je mohou poslat na školení za státní peníze. To je další opatření, které by mělo omezit růst nezaměstnanosti. Vychází z předpokladu, že po dobu krize je lepší udržet lidi v práci a zajistit jim zvyšování kvalifikace, než jim vyplácet dávky v nezaměstnanosti. Jak dodává ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, využít je k tomu možné i fondy Evropské unie.

"Chceme nasměrovat finanční prostředky, které by umožnily zaměstnavatelům po dobu, kdy nemají práce pro své zaměstnance, místo toho, aby je propustili nebo poslali za 60 procent platu sedět doma, tak pro ně budou moci organizovat vzdělávací a kvalifikační aktivity s tím, že jim budeme refundovat až 80 procent platu včetně odvodu na zdravotní a sociální pojištění maximálně do výše trojnásobku minimální mzdy," přiblížil ministr.

Ministerstvo financí v předpovědi z konce ledna počítá na letošek s šestiprocentní nezaměstnaností. Ministr Miroslav Kalousek už ale připouští i vyšší číslo. Odboráři jsou pesimističtější. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch je přesvědčen o tom, že se letos nezaměstnanost vyšplhá mnohem výš.

"V letošním roce se nezaměstnanost dostane někam k deseti procentům. To je možná ještě optimistické číslo. Víme, že řada firem si ještě držela kmenové zaměstnance a doufala, že přijdou zakázky, ale zakázková náplň se v lednu udržela na špatné úrovni z prosince. Takže všechny hlavní ukazatele nezaměstnanosti jsou nepříznivé," upřesnil Štěch.

Dopady krize na zaměstnance budou drastické, tvrdí předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Nárůst nezaměstnanosti se podle něho naplno projeví za zhruba čtyři měsíce, až vyprší tříměsíční výpovědní lhůty.

Psycholožka: S hledáním práce není dobré otálet

Jak neztratit práci, případně jak rychle ji znovu najít? Alena Sehnalová ze společnosti Asense, členka Asociace psychologů práce a organizace uvedla, že rozhodování manažerů, koho propustí a komu zůstane Černý Petr, může zaměstnanec ovlivnit tím, že pracuje dobře a kvalitně a také tím, že není záporně naladěný, nevyvolává ve společnosti napětí a nevytváří záporné informace, přičemž se snaží věnovat své práci. "I tak je to velmi obtížné, protože pokud spadne do sítě hodně lidí, tak jdou téměř všichni," řekla Alena Sehnalová.

Záleží také na chování, přičemž není dobré dávat příliš najevo svou nepostradatelnost, ani se nechovat příliš skromně a nenápadně. "Nejlepší je chovat se zcela normálně standardně s přirozeným sebevědomím. Pracuji tak, jak mám a upozorním normálním způsobem na kvalitu své práce," upřesnila psycholožka.

Pokud ovšem nakonec stejně dojde k nejhoršímu a člověk o práci přijde, měl by podle Aleny Sehnalové nejprve racionálně zhodnotit situaci, zjistit, jak je na tom finančně, jak je na tom celá rodina, jakou má propuštěný člověk vizi a pak přemýšlet, jak co nejrychleji a konstruktivně hledat novou práci. Pokud propuštěný člověk dostane odstupné, může si krátce odpočinout, protože tento akt se může projevit na jeho duševní labilitě. "Ale nedoporučujeme, aby to byl měsíc, dva měsíce, tři měsíce, protože čím déle jsem v nejistotě, tím víc psychika trpí a pak je to plíživý stres, který mě může záporně ovlivnit," dodala Alena Sehnalová.

Málokdo tuší, že v každé větší české vesnici já muzeum, ve městech je jich až pět a v krajských metropolích jsou jich desítky. V Praze dokonce stovky. Přesto mnoho šéfů těchto muzeí přiznává, že o své návštěvníky se příliš starat neumějí. Alespoň ve srovnání s uznávanými světovými muzei. Vyplývá to z mezinárodního muzeologického setkání, které se v těchto dnech odehrává v Praze. Nalaďte si ve čtvrtek 19. února Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: jas , vij , lvb , Tereza Schejbalová
Spustit audio

Více z pořadu