Jak je na tom Česko v boji s rakovinou? Poslechněte si Speciál Radiožurnálu

16. červen 2021

Česká republika je podle britského magazínu The Economist nadprůměrně připravená na boj s rakovinou. Vyplývá to z výsledků odborného indexu, které má Radiožurnál exkluzivně k dispozici. Index of Cancer Preparedness hodnotí celkem 45 ukazatelů. 

Analytici Česko do mezinárodního srovnání letos zařadili poprvé. Zapojení iniciovala biotechnologická firma Sotio ze skupiny PPF. V celkovém skóre Česko obsadilo 8. příčku z celkových 29. Na prvním místě je Austrálie, naopak úplně poslední je Egypt. Až za Českem se umístilo třeba Švédsko nebo Japonsko.

„Česká republika obstála velmi dobře, co se týče celkového zdravotního systému, kde skončila těsně mimo horních pět, hlavně co se týče dostupnosti léčby,“ shrnuje pro Radiožurnál Matúš Sámel, analytik z The Economist Intelligence Unit v Londýně. „Kde trochu překvapivě zaostává, je kategorie zaměřená na regulaci a strategii. Ta slabá stránka se týká národní koordinací a národních strategií.“

Psychologická péče zaostává

Za nezávislým srovnáním stojí analytická divize The Economist Intelligence Unit. Analytici se v něm ptají, jak jednotlivé státy dokážou snížit úmrtí na rakovinu, jak kvalitní je péče o pacienty, kteří rakovinu přežili, a tak dále. 

Index hodnotí celkem 45 ukazatelů z oblasti zdraví, lékařské vědy, dostupnosti péče nebo třeba prevence. Podle výsledků je na tom Česko dobře třeba v oblasti hustoty radiačních nebo klinických onkologů v přepočtu na obyvatele nebo na poli screeningových programů. Prostor pro zlepšení naopak analytici vidí třeba v tom, aby měli onkologičtí pacienti snadný přístup k psychologům.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Radek Špíšek, vědec a CEO společnosti Sotio (Skupina PPF)
  • Jindřich Fínek, místopředseda České onkologické společnosti
  • Jiří Petera, přednosta Kliniky onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice Hradec Králové
  • Jitka Palich Fučíková, vedoucí biotechnologického týmu společnosti Sotio (Skupina PPF)
  • Miroslava Skovajsová, předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR, zakladatelka screeningu rakoviny prsu a sítě mamacenter po ČR
  • Michaela Fridrichová, předsedkyně Ligy proti rakovině

Růst zpomaluje

Počet nových případů rakoviny v Česku dlouhodobě roste. Podle údajů Národního onkologického registru Ústavu zdravotnických informací a statistiky lékaři ročně diagnostikují téměř 90 tisíc zhoubných nádorů. Tempo růstu ale v poslední době zpomaluje. Nejčerstvější komplexní údaje jsou za rok 2018 a z nich můžeme vyčíst, že bylo nových zhoubných nádorů odhaleno 822 v přepočtu na 100 tisíc osob.

Dlouhodobě je incidence mírně vyšší u mužů než u žen. Mezi nejčastější zdravotní komplikace v tomto ohledu jsou u nás zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku, poté prostaty, prsu u žen, dále jsou to pak zhoubné nádory průdušnice, průdušek a plic.

Česká republika v počtu nových případů u některých zhoubných nádorů v Evropě obsazuje přední příčky statistik: třeba u ledvin je to druhé místo, u slinivky břišní místo třetí. Počet zemřelých na zhoubné nádory v Česku se dlouhodobě nezvyšuje, ročně jde o zhruba 27 tisíc lidí. Po kardiovaskulárních chorobách jsou ale nejčastější příčinou úmrtí. 

autoři: Tomáš Pancíř , and , als
Spustit audio

Související