Jak chutná Adolf Hitler, zjistíte v Bejrútu

Dát si někde v Evropě zmrzlinový pohár pojmenovaný po nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi by dnes asi nebylo dost dobře možné. Jsou ovšem místa, kde se na historické souvislosti příliš nehledí. Třeba v ovocném baru Barbar v libanonském Bejrútu. Diktátorů tam mají na ochutnání celou řadu.

„Nabízíme všechny možné ovocné koktejly. Podobných podniků je fůra. U nás je však největší sortiment v celém Libanonu,“ říká Hišám Ghazír, syn zakladatele a spolumajitel firmy, která je pojmem pro všechny obyvatele Bejrútu. Podniky rychlého občerstvení jménem Barbar nabízejí všechno – od teplých jídel až po zmíněné sladkosti.

„Můj táta založil firmu před dvaceti lety, ještě za občanské války, a postupně začal otvírat další provozy,“ pokračuje Hišám Ghazír. „Máme své vlastní výrobny. Na přípravu zmrzliny jsme si z Evropy přivezli italského specialistu.“

Přímo uprostřed starého Bejrútu Barbar obsadil celý blok budov a zřídil v něm několik stánků a bister. Hosté nešetří chválou. „Přišel jsem na ovocný koktejl. Je to nejlepší místo v Libanonu a navíc tu není draho. Mají tady všechno. Nejen ovocné dobroty, ale hned ve vedlejším občerstvení si můžete dát třeba kebab nebo grilované kuřátko,“ libuje si jeden ze zákazníků.

Nabídka je u Barbara opravdu lákavá. Mě teď ovšem daleko víc zaujal vývěsní štít s jednotlivými koktejly a zmrzlinovými poháry. Seznam totiž místy vypadá jako soupiska světových válečníků a diktátorů.

Expert na poháry Alí

„Jména vymyslel můj táta, když cestoval po světě. Pak jsme ke každému přiřadili nějaké složení ovocného poháru. Tak třeba Napoleon je mango, ananas, jahodový džus a šlehačka. Máme také Mandelu. Ten má zase trochu jiné složení. Jsou tu i poháry Noriega nebo Castro. Máme i pohár jménem Hitler! Ten je opravdu velký – je v něm spousta druhů ovoce a také zmrzlina,“ popisuje Hišám Ghazír.

S temnými stránkami historie si tu vrásky opravdu nedělají. Francouzský císař, vůdce černošského hnutí v Jihoafrické republice, kubánský revolucionář, panamský diktátor… Pokladního se jdu však zeptat hlavně na to, co se skrývá za jménem nacistického vůdce.

„Nevím přesně, co v Hitlerovi je. Támhle Alí to bude vědět,“ ukazuje na kolegu. Alí je odborník na slovo vzatý, protože koktejly a poháry už zákazníkům připravuje léta. „Je tam ananas, mango, jahody a zmrzlina,“ dozvídám se.


Zvětšit mapu: jedna z provozoven Barbar v centru Bejrútu
Spustit audio