Izraelská armáda se rozhodla zlepšit si pověst. Pomohla ubytovat netopýry

Bunkry v údolí Jordánu obsadili místo po zuby ozbrojených vojáků křehcí netopýři. Ještě před 20 lety tam byla ostře hlídaná hranice. Pak židovský stát podepsal s Jordánskem mírovou smlouvu, bojovníci z podzemních opevnění odešli a nahradily je tisíce létajících savců. Kryty se rázem staly rájem zoologů i milovníků přírody.

Musím si trochu pohrát s technikou, ale nakonec se daří. Zvuky vydávané netopýry jsem zaznamenal tak, aby byly slyšitelné i lidským uchem.

„Na planetě žije více než tisíc druhů netopýrů a všichni více nebo méně vidí. V letu však spoléhají na sonary. Vydávají ultrazvukové signály, čekají na jejich odraz a podle toho se pohybují i v naprosté tmě,“ vykládá mi nedaleko řeky Jordán izraelský zoolog Eran Amichaj.

Z podzemí právě vynesl mžourajícího netopýra. Čeští vědci tomuto rodu říkají víkonosové. Lepší název snad ani nemohli vymyslet.

Eran Amichaj vypouští netopýra zpátky do podzemí

Tam, kde spali vojáci, dnes sídlí netopýři

„Tito netopýři jsou výborně uzpůsobení životu v suchém prostředí. Všimněte si, že jim na nosních dírkách kmitají maličké záklopky. Když spí, tak se úplně uzavřou a udržují v těle vlhkost. Řada pouštních zvířat nemusí pít a tekutiny bere z ulovené kořisti. Tento netopýr je takovým příkladem,“ vypráví vědec a ukazuje samičku víkonosa, která má dokonce na těle přisáté mládě.

„Teď už ji necháme odletět zase zpátky do podzemí,“ pokračuje. „Jsou tam tři místnosti, kde dřív spali vojáci. Dvě z těchto místnosti si zabrali pavrápenci trojzubcoví a jednu obývají víkonosové.“

Čtěte také

Zatímco Eran čeká, až se mu netopýři odlepí od prstu, profesor Telavivské univerzity Josi Lešem vysvětluje, co vojáky vedlo k tomu, že do svého bývalého hájemství pustili partu vědců.

„Armáda se snaží vylepšit si pověst. Vojáci jsou vždy spojovaní se střílením a zabíjením, zatímco normální lidi oslovuje příroda, zvířata. Vím asi o deseti projektech, na kterých se teď izraelská armáda podílí spolu s ochranou přírody,“ říká.

Izraelští zoologové procházejí opuštěný bunkr v údolí Jordánu

Aby vznikl skutečný netopýří ráj, je třeba už jen víc jeskyní

Ve Svaté zemi se potkávají živočišné druhy z Evropy, Asie i z Afriky. Takže není divu, že jen v Izraeli žije na 30 druhů netopýrů – více než v celé západní Evropě dohromady. Podle Erana Amichaje chybí k úplnému netopýřímu ráji snad jenom víc jeskyní.

„Netopýři je potřebují k přespávání a hnízdění. Jenže část jeskyní tu slouží k ustájení koz a ovcí, jiné jako skladiště a v dalších mají své úkryty pašeráci. A v některých bydlí samotní lidé. Takže je skvělé, že armáda uvolnila desítky bunkrů pro netopýry,“ pochvaluje si.

Aby jim to na betonových stropech neklouzalo a měli se za co zavěsit, vědci tu netopýrům ještě vyrobili umělé krápníky z montážní pěny.

Spustit audio