Ivana Kyzourová: Legendy o koruně svatého Václava? Znám jen jedinou

8. květen 2013

Po pěti letech si budou moci návštěvníci Pražského hradu prohlédnout korunovační klenoty, a to od 10. do 19. května. Jak se na výstavu připravují historici a památkáři? A budou skutečně vystaveny originály? Také na to se ptal moderátor Petr Král svého hosta, kterým byla Ivana Kyzourová, ředitelka Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

„Karel IV. sice určil, k čemu a proč budou korunovační klenoty používány, ale to už dnes neplatí,“ upozorňuje Ivana Kyzourová s tím, že vůbec poprvé byly klenoty vystaveny v roce 1929, a to v Gočárově vitríně, která prošla poměrně velkou rekonstrukcí.

„Během ní jsme zjistili, že pouze jediné sklo vitríny bylo původní, tedy z roku 1929. Ostatní byla vyměněná už dřív,“ upozorňuje Ivana Kyzourová a dodává, že během opravy byla nakonec vyměněna i všechna ostatní skla. „Dnešní skla jsou totiž absolutně čirá, bezpečnostní a návštěvníci budou mít při prohlížení klenotů větší komfort,“ domnívá se.

Čtěte také

Výstava se bude konat ve Vladislavském sále. „Zatemnili jsme okna a celá místnost je dobře odvětrávaná,“ popisuje Ivana Kyzourová. Klenoty tak budou mít během vystavení stabilní klima.

Moderátor Petr Král se Ivany Kyzourové ptal také na možnost vystavení duplikátů. „Kopie samozřejmě existují,“ potvrzuje. Duplikát Svatováclavské koruny vznikl na konci 60. let. „Kopie se používají při výstavách jiného typu. Laik možná duplikát nepozná, ale odborník ano,“ domnívá se Ivana Kyzourová.

Historička Ivana Kyzourová popsala, jak vypadají kopie korunovačních klenot

Jak tedy vypadají kopie korunovačních klenot? Kolik kilogramů váží Svatováclavská koruna a jaké legendy se o ní šíří? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ivanou Kyzourovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio