Ivan Milka: Barber Laky mi dal důvěru a nůžky do ruky

30. leden 2020

Ivan Milka patří k těm mladým Romům, kteří si budují vlastní kariéru. I když se vyučil číšníkem, touha dělat, co ho baví, ho dovedla někam úplně jinam.

Za Ivanem se Dušan Vágai vypravil do Barber shopu v centru Prahy.

Kdy jste si uvědomil, že budete barberem a že budete stříhat?

„Nejdřív jsem dělal číšníka na Národní třídě v Praze. Jednou jsem se šel nechat ostříhat a ta atmosféra, kluci, líbilo se mi to. Dělat číšníka je strašně náročné, 15 hodin denně v práci, takže jsem si řekl, že bych to chtěl prostě zkusit.“

Takže jste nyní barberem – jak jste začínal?

„Laky mi dal šanci. Dostal jsem domů strojek, základní vybavení a stříhal jsem známé, rodinu. Pak jsem se chodil dívat o víkendech, no trvalo to asi rok. Dřív to nebylo tak jako dneska, že kluci přijdou a někdo je zaškolí. Dřív jste nejdřív stříhali doma a až když jste se na to cítili, mohli jste přijít a splnit hlavní zkoušku, ukázat, co umíš, pořádně se u toho zpotit. Fakt je potřeba ostříhat tisíce hlav, než to má vůbec nějakou kvalitu. Nejtěžší na tom je trpělivost."

Jaká je vaše klientela?

„Spíš mám stálou klientelu. Někdo ke mně chodí často, někdo každý týden, někdo jednou za dva týdny, jiní jednou měsíčně."

Jak často chodíte k Ivanovi?

„Každý týden!"

A necháváte se stříhat nebo jen upravovat vousy?

„Kompletní servis. S Ivanem jsem maximálně spokojený. Předtím jsem vyzkoušel několik jiných barberu tady po Praze, ale nikde jsem nebyl spokojený. Ale je to tak dva, tři roky, co jsem zabloudil, Ivánek si mě vzal do parády a já vědět, že tohle chci.“

autor: Dušan Vágai
Spustit audio

Související