Ivan Klíma

Ve středu si Lucie Výborná do studia pozvala jednoho z nejpřekládanějších českých spisovatelů Ivana Klímu. Řeč byla o tom, kam se během posledních desetiletí posunula česká kultura, ale také o nové vzpomínkové knize Ivana Klímy Moje šílené století, která se na pulty knihkupectví dostane na jaře. V souvislosti se svou novinkou Ivan Klíma s pousmáním poznamenává: "Na rozdíl od Británie když v Česku člověku vyjde knížka, tak je rád, že si toho vůbec někdo všimne." Ve čtvrtek 5. února bude hostem politolog Zdeněk Zbořil.

Jak však Ivan Klíma zdůraznil - tímto tvrzením si nestěžuje, spíše konstatuje to, co vidí kolem sebe. Poskytl tak však námět pro další dotaz Lucie Výborné - a totiž kam se za posledních 20 let posunula česká kultura?

"Česká kultura se dostává stále více pod tlak televize a televize se dostává stále více pod tlak masového vkusu," shrnuje svůj postoj spisovatel. "Je smutné, kam klesá vkus lidí. Zrovna včera jsem si říkal - kdo dnes ještě čte Antonína Sovu nebo Františka Gellnera? Nebo spíš kdo o nich vůbec slyšel?"

Kořeny tohoto vývoje Ivan Klíma nachází především v posledních dvou desetiletích trvání komunistického režimu. Ten jako celek - podle slov Ivana Klímy - znamenal pro českou literaturu skutečnou pohromu - s výjimkou uvolněných let šedesátých. A právě v decimaci české kultury v období takzvané normalizace spatřuje Ivan Klíma důvod současného úpadku vkusu. "Lidé v té době přestali číst a přestali se zajímat o to, co vůbec vychází. Teď, když je obrovský příliv komerční literatury, člověk přijde do knihkupectví a je zmaten - co je to tam vlastně za jména?"

Lucie Výborná se mezi desátou a jedenáctou hodinou zajímala například i o to, jak těžké je vymýšlet tituly knih v době, kdy jsou to právě tituly, které knihu prodávají. Nebo jak se Ivan Klíma stal komunistou a jak jím opět přestal být?

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Klímou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio