Ivan Hoffman: Hnutí ANO kontrola zleva svědčí

18. únor 2019

Vedení hnutí ANO na celostátním sněmu obhájilo své posty. Plní sliby, které dalo voličům?

Nevím, do jaké míry bychom měli brát sliby, které zazní na takovémto plénu jako téma analýzy,‟ poukazuje komentátor Ivan Hoffman na skutečnost, že předvolební sjezdy stran jsou zaměřené hlavně na cílené oslovování voličů. „Heslem tohoto sněmu bylo: Malý stát, který neobtěžuje. To je heslo určené cílové skupině, o kterou teď před volbami do Evropského parlamentu ANO samozřejmě stojí. Potřebuje získat na svou stranu lidi, kteří k evropským volbám chodí, a to nejsou jejich typičtí voliči, kteří jim vyhrávají volby parlamentní.‟

ANO sliby plní

Vojtěch Filip, Jan Hamáček a Andrej Babiš

Svoje dlouhodobé politické sliby hnutí ANO podle Ivana Hoffmana plní. A pozitivně hodnotí komentátor i jeho koaliční spolupráci jak předtím s lidovci a ČSSD, tak nyní ve vládě s tichou podporou komunistů. „Hnutí ANO musí díky koaličním partnerům mnohem více zohledňovat i zájmy jiných cílových skupin, než na které by se orientovalo samo. Pro hodně občanů je tato forma kontroly zleva výhodnější, než kdyby se Andreji Babišovi podařilo ke spolupráci přemluvit třeba ODS,‟ myslí si.

Politika pro všechny?

ANO jako původně středopravá strana by ve spojení s pravicí vytvářelo jinou, a myslím, že horší politiku,‟ dodává s tím, že hnutí vnímá spíše jako pravicovou stranu, přestože se v posledních letech snaží svým širokým rozkročením vyhovět také poptávce voličů po takzvané všelidové straně, která dělá politiku pro všechny.

Další témata rozhovoru: Je česká zahraniční politika v rozporu s naší historickou zkušeností, jak ji kritizuje KSČM? O čem vypovídá spor kolem jmenování ústavních soudců na Slovensku? Jaké důvěře se těší slovenská justice? Kdo má naději stát se novým slovenským prezidentem? Ohrožuje přírodu zásadní úbytek hmyzu?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související