Invaze lanovek do českých hor

28. prosinec 2006
Vaše téma

V České republice najdeme přes šest desítek lanovek a ve srovnání s ostatními zeměmi, které nemají Alpy, je to hodně. Jen letos na českých horách přibylo čtrnáct nových. V roce 1989 jich u nás stály jen dvě desítky. Před sedmnácti lety u nás fungovalo sedmnáct vysutých lanovek, z toho jen dvě kabinkové. Doba se mění a s ní i naše hory. Lanovky jsou lákadlem pro turisty, většinou jsou v provozu celý rok, v zimě navíc slouží lyžařům. Není divu, že počet postavených lanovek by měl brzy překročit sedm desítek.

Jiří LHOTA, Svaz provozovatelů vleků a lanovek:
Dříve se stavěly lanovky vesměs s celoročním provozem, to znamená, že vozily turisty, cyklisty a další v létě a v zimě se používaly pro převoz lyžařů. V současné době je to tak, že už převažují lanovky čistě se zimním využitím a jsou to vesměs lanovky, které nahradily staré technicky a technologicky překonané lyžařské vleky, čili komfort pro lyžaře se zvyšuje výrazným způsobem.

Václava VAŘEKOVÁ:
Říká Jiří Lhota ze Svazu provozovatelů vleků a lanovek. Nejstarší a stále funkční, sedmdesát tři let starou lanovku najdeme na Ještědu. Tou nejmodernější je půl roku stará lanovka v Jánských Lázních. Za stavbu menší lanovky investor zaplatí kolem čtyřiceti milionů korun. Kabinkové lanovky jsou několikanásobně dražší. Návratnost těchto investic je vždy navázaná na provoz lyžařských areálů. Nejčastěji se staví čtyřsedačkové lanovky, kabinová lanovka u nás letos vznikla jen jedna.

Jiří LHOTA, Svaz provozovatelů vleků a lanovek:
Pro příklad třeba lanovky na Černou horu, která patří opět k nejmodernějším na světě. Je to dáno tím, že ty hory nejsou tak vysoké. Ty kabinkové lanovky se staví většinou na větší vzdálenosti a tam, kde je potřeba chránit lidi před klimatickými vlivy, což je případ těch nezalesněných alpských dlouhých kopců.

Václava VAŘEKOVÁ:
Podle Jiřího Lhoty ze Svazu provozovatelů lanovek a vleků se výrobci lanovek předhánějí v tom, co návštěvníkům hor nabídnou. Novinkou jsou například vyhřívané sedačky. I když je technická úroveň našich lanovek srovnatelná i s alpskými zeměmi, jedna věc Jiřímu Lhotovi na našich horách přece jen chybí.

Jiří LHOTA, Svaz provozovatelů vleků a lanovek:
Je to takzvaný telemix, nebo vůbec mix sedaček a kabinek. Je to na Velké Rače i na Donovalech, jsou dvě specielní lanovky, kde je vždycky střídavě na laně, na jednom laně několik sedaček a mezi tím jsou kabinky. To znamená, že lidi si můžou zvolit jak podle svých schopností, když má někdo malé děti, nebo je pěší turista, tak jede kabinkou, nebo když je nepříznivé počasí. A když je naopak sluníčko, tak si normálně s lyžemi na nohou nasednou na sedačku. Na Slovensku už se tyto dvě lanovky postavily, my na takovou ještě čekáme.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vav
Spustit audio

Více z pořadu