INTERMOT 2010 – podzimní svátek motorkářů

6. říjen 2010
Motožurnál , Motožurnál

Minulý víkend začal svátek všech automobilových nadšenců, novinářů a odborníků - zkrátka každého, kdo chce na vlastní oči vidět novinky automobilového světa. Pařížský autosalón je v plném proudu. Tento týden se k nim mohou přidat i motorkáři a obdivovatelé strojů v jedné stopě, protože dnes 6. 10. začíná v Kolíně nad Rýnem veletrh motocyklů INTERMOT 2010.

Pokud jste se byli podívat na nějakém z tuzemských motosalónů, museli byste vše znásobit 100krát, abyste si dokázali představit velikost kolínského veletrhu INTERMOT 2010. Nejde srovnávat nesrovnatelné.

„Co se týká rozměru a množství vystavovatelů a výrobců, jedná se o největší a nejvýznamnější akci tohoto typu na světě. Je tu celý odborný svět, ale pouze výrobci – to je jeden z rozdílů,“ přibližuje zastupitel kolínských veletrhů Jan Besperát.

K vidění budou samozřejmě hlavně motocykly a skútry v podstatě od všech hlavních výrobců. Obdivovat můžete také novinky na trhu příslušenství – od přileb až po náhradní díly. V sekci E-motion pořadatelé připravili nevídanou přehlídku strojů poháněných elektřinou. A to nejen motocyklů, ale také jízdních kol na elektřinu, která jsou v dnešní době velkým trendem.

„Na letošním ročníku je to už samostatný segment veletrh, a proto je pro něj vyhrazena celá jedna hala se 120 vystavovateli. Je to trend související s ekologií, který navazuje na dění v západních městech, kde je infrastruktura přizpůsobena na možnost dojíždění do práce na kole. Ne každý však může šlapat denně 20 nebo 30 kilometrů a právě pro něho bude elektrokolo velkým pomocníkem.“

Asi nejvíce obletovaná novinka veletrhu však rozhodně na elektřinu nejezdí. Je to dlouho očekávaný šestiválcový cestovní stroj od BMW. Objem motoru 1600 ccm, výkon 160 koní a vše prošpikované nejmodernější elektronikou. Suzuki s velkou slávou hlásí návrat sportovní legendy – modelu řady GSX – a ukázala i nový elektroskútr ve spolupráci s firmou Sanyo.

Pokud byste se chtěli vydat do Kolína nad Rýnem na INTERMOT, díky novým dálnicím v Německu cesta zabere pár hodin. „Pokud vyjedete v pět ráno, tak mezi desátou a jedenáctou hodinou jste v Kolíně nad Rýnem. Jeďte po dálnici A6 a A3 na trase Rozvadov-Nürnberg-Würzburg-Frankfurt-Kolín,“ radí Jan Besperát.

Další možnost, jak se na veletrh dostat, je letadlo – z pražské Ruzyně létá třikrát denně. Veletrh potrvá až do neděle a je dobré si v Kolíně zajistit ubytování, protože za jeden den veletrh rozhodně nestihnete projít.

autor: bob
Spustit audio