IKEM slaví 50 let
„Okamžitá úleva.“ Pacienty s poruchou polykání potravy zachraňuje minimálně invazivní metoda POEM
Roky trápení kvůli potížím s polykáním jídla dokážou lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny vyřešit za hodinu. Jsou tuzemskými průkopníky v používání unikátní metody zvané POEM. Díky ní odstraňují nepříjemnou poruchu jícnu zvanou achalázie, a to zcela miniinvazivně.
„První věc, kterou teď musíme udělat, je vyčistit jícen,“ popisuje na jednom z endoskopických sálů lékař kliniky hepatogastroenterologie Jan Martínek. Na velký monitor před ním se přenáší obraz z přístroje zavedeného ústy do těla pacienta v narkóze. Aby lékař na obrazovku lépe viděl, je tu šero.
Jsme uprostřed operace achalázie. „Jde o nemoc, kdy pacienti nemůžou polykat, protože na konci jícnu je sval, který je pevně stažen a nepovoluje, když člověk polkne. Normálně se sval povolí, jídlo jde dovnitř a až pak se opět stáhne. Achalázie ale jídlo do žaludku nepouští. Lidé trpí, hubnou a zvrací,“ vysvětluje Jan Martínek přímo během operace.
„Tady jsme u toho svěrače a vidíte, že je zavřený. Musím hodně zatlačit, abych se dostal do žaludku. A jídlo zatlačit neumí,“ ukazuje.
„Operace“ bez jizvy
Ročně se v Česku tento problém objeví zhruba u 200 lidí. Možností, jak nepříjemnou komplikaci operovat, je několik. Tou nejméně invazivní je právě endoskopická metoda POEM.
Čtěte také
„Funguje to bez jakékoliv jizvy na kůži. Endoskopem se člověk dostane ke svalu. Představte si, že jícen je trubice. V tenké stěně udělám tunel a endoskopickým nožem ten jícen přeříznu, tím se vlastně uvolní,“ popisuje Jan Martínek.
V Česku tuto metodu dělal před lety jako první, podílel se na mezinárodní studii a v tomto ohledu patří mezi nejlepší operatéry v Evropě. Na sále stráví v průměru hodinu. V jeho podání zákrok vypadá jednoduše, jde ale o velmi přesnou práci.
„Stará generace našich kolegů by dnes určitě koukala a možná by měla strach, kdyby tu proceduru prvně viděla. Protože všichni měli na začátku obavu z infekcí a že je přineseme do hrudníku, což se nestalo,“ dodává Jan Martínek.
Úleva pro pacienta
Největší výhodou pro pacienty je v podstatě okamžitá úleva. Například Radek Toman byl na operaci teprve včera, dnes už normálně snídal a s úsměvem sděluje, jaké jídlo si po čase opět vychutná. „Svíčkovou! Už teď je to jako nebe a dudy. Samozřejmě, že mám ještě pooperační bolesti, ale krásně se všechno spolkne a člověk se nedáví. Nic nejde zpátky a netlačí, no senzační!“
Přednost Kliniky hepatogastroenterologie IKEMu Julius Špičák metodu POEM považuje za doslova revoluční. „Je v podstatě stejně účinná jako metoda chirurgická, ale až překvapivě je zatížená velmi nízkým počtem komplikací. Když to velmi zjednoduším, pacient prostě nemůže polykat. POEM tento stav zcela upravuje, takže se člověk může vrátit k normálnímu způsobu konzumace potravin. Výsledek je skutečně vidět v podstatě okamžitě.“
V IKEMu takto jícen zatím operovali zhruba ve 450 případech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka